Arjen turvalliset aikuiset

Raahen Seudussa oli keväällä mieltä lämmittävä haastattelu 100 vuotta täyttäneestä Oiva Kalliokuljusta, joka toimi pitkään koulun vahtimestarina Pitkässäkarissa. Oiva tuli minullekin tutuksi ollessani siellä ala-ja yläkoululaisena ja jäi mieliin meihin lapsiin ystävällisesti suhtautuvana aikuisena. Kertoo varsin paljon hänen pitkämielisyydestä, ettei hän suuttunut, vaikka me villit lapset livahdimme kerran tutkimusmatkalle hänen perheensä kotiin, joka oli koulun yhteydessä. Meidät saateltiin lempeän päättäväisesti käytävän puolelle, emmekä me syyllistyneet kotirauhan häirintään sen koommin.

Oivan kaltaisia arjen turvallisia aikuisia on ollut koulupolullani useita oppilaana ja sittemmin opettajana ollessani. He ovat olleet opettajia, kerhotätejä, keittäjiä, kouluterveydenhoitajia ja monia muita, joita muistelen kiitollisuudella ja lämmöllä. Varsinkin pikkukoululaisena saattoi joku huoli paisua jättiläisen kokoiseksi, jolloin tarvittiin ystävällisen aikuisen rauhoittelua. Rehellisyyden nimissä on toki toisenlaisiakin muistoja, mutta onneksi vain vähän.

Lapsi ja nuori tunnistaa aikuisessa, onko tämä aidosti kiinnostunut hänen asioistaan ja suhtaudutaanko häneen tosissaan. Olen sen aikakauden kasvatti, että muistan myös sellaisia aikuisia, jotka suhtautuivat lapsiin ja heidän ajatuksiin vähättelevästi, jos sai edes puhua.

Hyväksi kokemani esimerkit kannustivat minua olemaan opettajan työssäni helposti lähestyttävä aikuinen, joka on läsnä tilanteessa koko persoonallaan. Se on omalla tavalla vaativaa mutta antaa myös paljon.

Hyviä muistoja on jäänyt mieliin oppilaiden kanssa käydyistä keskusteluista historian ja yhteiskuntaopin tunneilla sekä innostavista äidinkielen produktioista. Ilo tulee siitä, että onnistui helpottamaan osaltaan nuoruuteen kuuluvissa kasvukivuissa ja luomaan luottamuksellisen ilmapiirin, jossa ujotkin nuoret kertoivat mielipiteitään tai murkkupoika kehtasi esittää Tuonelan joutsenta mustissa trikoissa.

Niin vahvasti ovat opetusmaailman asiat mielissä, että luontokin muistuttaa minua kukkivien maitohorsmien ja punastuvien viinimarjojen muodossa koulujen alkavan kohta. Uusi alkava lukukausi onkin vatsanpohjaa kutkuttava hetki niin oppilaalle kuin koulumaailman aikuisille. Hyvän ja palauttavan loman jälkeen on mukava palata kasvattamaan ja kasvamaan yhdessä fiksujen nuorten kanssa. Työniloa kaikille teille arjen turvallisille aikuisille!

Raahen Seutu 4.8.2023