Pata kattilaa soimaa

Tältä kuulostaa alkanut keskustelu, kun valtiovarainministeri julkisti budjettiehdotuksensa ensi vuodelle. Keskusta vastasi edellisessä hallituksessa valtiovarainministerin salkusta ja pystyy samaistumaan ministerin tuntemuksiin, kun tämä saa toistuvasti seuraavien vuosien aikana perustella, miksi velkaa otetaan edelleen useita kymmeniä miljardeja. Kirstunvartija ja hänen edustamansa puolue pääsevät maistamaan samaa korvamakiaa, mitä itse antoivat hetki sitten oppositiossa ollessaan.

Kun nykyinen oppositio aloitti työnsä, oli valtion talouden tila jo huono. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeiset hallitukset, joissa olivat mukana kaikki puolueet niin poliittisesta oikeistosta, keskustasta ja vasemmistosta, kasvattivat kukin vuorollaan valtion velkapottia. Sipilän kaudella velkaa päästiin jo lyhentämäänkin.

Keväällä 2019 pääministeri Rinteen johdolla laaditun hallitusohjelman tavoitteena oli julkisen talouden tasapainoon saattaminen vaalikauden aikana. Ohjelma sisälsi miljardin lisäyksen edelliseen hallitusohjelmaan nähden, ja se oli kohdistettu etenkin sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä koulutukseen, jota voi pitää tulevaisuusinvestointina.

Puoli vuotta ehdittiin elää normaalia aikaa, kunnes elämän sekoitti ensin maailmanlaajuinen koronapandemia, sitten Ukrainan sota ja sähkökriisi. Hyvät suunnitelmat talouden tasapainottamiseksi hautautuivat kriisien hoidon alle, kun piti varmistaa Suomen ja suomalaisten pärjääminen.

Politiikkaan kuuluu kärjistäminen ja muistinmenetykset. Kevään vaalipuheissa nykyiset hallituspuolueet arvostelivat kovin sanoin Marinin hallitusta velanotosta, josta merkittävä osa meni vaalikaudelle osuneiden kriisien hoitamiseen. Tätä velkataakkaa oli myös oppositio kasvattamassa ja jopa moittimassa, kuinka kriisitoimia tehtiin liian vähän ja velkaa olisi pitänyt ottaa enemmän.

Politiikka on arvovalintoja ja kilpailua siitä, kuka vakuuttaa äänestäjät parhaiten. Velkaantumispuheilla lumotut kansalaiset pääsevät kohta maistamaan Orpon hallituksen hedelmiä. Keskusta tietää pitkäaikaisena vastuunkantajana, että velkaa otetaan monesta syystä eivätkä asiat ole mustavalkoisia. Yhteinen toivomus on, ettei tälle kaudelle satu isoja kriisejä.

Nähtäväksi jää, onko hallitusohjelma nimensä mukaisesti Vahva ja välittävä Suomi vai Vain vahvoista välittävä Suomi, kuten alkanut keskustelu haluaa väittää. Reilua on kuitenkin antaa hallitukselle mahdollisuus, eikö vaan.

Raahen Seutu 1.9.2023