Vanhemmuuden ajokortissa on ideaa

Vanhemmuuden ajokortissa on ideaa

Yhä useampi nykyvanhemmista ei ole pidellyt vauvaa sylissään ennen oman vauvan saamista. Ikäluokkien pienentyminen näkyy myös tällä tavoin, ettei lastenhoitamista pääse harjoittelemaan omassa perheessä tai lähipiirissä siihen tapaan kuin ennen.

Omat lastenhoitokokemukseni alkoivat yhdeksän vuotta nuoremman pikku veljen hoitamisesta, jolloin opin perustaidot vauvan kuivittamisesta, syöttämisestä ja rauhoittamisesta useiden muiden vauvojen hoitamista varten.

Luultavasti perheeni toimintatapa 70 -luvulla oli aivan normaalia. Vastuuta annettiin isosisaruksille ja naapurin tyttösille, ja siinähän ne taidot kehittyivät. Otettiin lastenhoitomallia omasta ja muiden äideistä. En muista mitään ikävää tapahtuneen. Päinvastoin hoitosuhde poiki lämpimän sisarussuhteen pikkuveljeen.

Lapin keskussairaalan lastentautien ylilääkäri Pekka Valmari kertoi hiljattain Kalevan haastattelussa kannattavansa ajokorttia vanhemmuuteen. Lapissa on otettu käyttöön Voimaperhe -ohjelma, jossa muun muassa videoesimerkeillä autetaan vanhempia ratkaisemaan arjen pulmatilanteita ja ohjaamaan lasta oikeaan käytökseen myönteisin ja turvallisin keinoin.

Valmari kuvailee ohjelmaa eräänlaiseksi käytöshäiriörokotukseksi. Hankkeeseen pääsevät kaikki lappilaiset perheet, joissa on kolmevuotias lapsi.

Siinä missä me 90 -luvun vanhemmat vielä luotimme oman äitimme viisaisiin lastenhoitoneuvoihin, ovat nykyvanhempien tukena yhä useammin nettien keskustelupalstat, joista voi löytää vertaistukea tai saada päänsä pyörälle.

Esimerkin voima on ilmeinen niin hyvässä kuin pahassa. Nykyvanhemmat viettävät muiden ihmisten tapaan paljon aikaa ruudun ääressä. Onko se aika pois oman pikku ihmisen elämästä? Yhä useammin paljastuu myös levottomuudesta kärsivän leikki-ikäisen leikkimisen muodoksi videopelit ja muu viihde-elektroniikka. Pienen ihmisen aivot saavat ärsykkeitä, joiden arvellaan heikentävän keskittymiskykyä.

Voimaperhe -ohjelmassa osoitetaan, miten suuri merkitys lapsen käytökseen on vanhempien käytöksellä. Ohjelmassa annetaan käytännön ohjeita, miten selvitä hankalista tilanteista. Tilanteiden ennakointi ja rauhallisuus poistavat nälästä ja huomiontarpeesta johtuvan maaperän sekä aikuisten ja lasten itkupotkuraivareille. Lapsi oppii, ettei kannata kiukutella.

Vanhemmuus on herkkä asia, jota varomattomasti kommentoimalla loukkaa äitejä ja isiä, jotka aina tahtovat lapsensa parasta. Vanhemmuuteen oppii ja siinä voi aina kehittyä. Toivottavasti Voimaperhe – ohjelma jalkautuu myös muihin maakuntiin.

Julkaistu Kalajokilaaksossa 5.5.