Tulos on ulos vai onko sittenkään

Viisi viikkoa sitten Suomen keskusta sai vaaleissa ennätyshuonon tuloksen. Vaalipiirissämme keskusta menetti kolme kansanedustajanpaikkaa, mikä oli pahimman ennusteen toteuma. Ensimmäinen eduskuntaryhmän kokoontuminen uudella – vaikkakin hyvällä – kokoonpanolla kertoi karusti, miten rivimme olivat harvenneet.

Vaalien jälkeen on pohdittu syitä ja itseruoskintaa on harjoitettu. Syitä tappioon on varmasti useita, mutta alueellisesti kipeistä asioista nousevat kärkeen sairaalat, köyhien unohtaminen ja koulutusleikkaamiset. Minunkin oli vaikea puolustaa huonoja päätöksiä, joiden valmistelussa en edes ollut ehtinyt olemaan mukana. Kansa koki, ettei heitä kuunneltu. Alueen edustajat kokivat, ettei heidän välittämiin viesteihin reagoitu tarpeellisella vakavuudella.

Aika moni teki äänestyspäätöksen omalle kohdalle sattuneen epäoikeudenmukaisuuden vuoksi. Silloin ei tunnu missään maahamme luodut 140 000 uutta työpaikkaa ja että sen myötä tuhansissa perheissä sosiaaliturva parantui. Varsinkaan talouden kuntoon saattamisesta ja velanoton taittumisesta ei juurikaan annettu kiitosta. Moni silti arvelee, että ehkä historia myöhemmin kiittää väistyvää hallitusta ja ennen kaikkea pääministeriä näistä aikaansaannoksista. Toivotaan, ettei seuraava hallitus pilaa hyvää talouden perintöä.

Vaalitulos osoitti keskustalle selkeästi suuntaa oppositioon. Sinnehän sitä on tapana mennä miettimään, miksi näin kävi, ja myös keräämään voimia uuteen nousuun. Olemme itsekin yllättyneitä, että olemme sukeltaneet kahden viikon aikana hallitusneuvotteluihin, joiden lopputulosta ei tosiasiallisesti tiedä kukaan, vaikka politiikan toimittajat erityisesti ovat niin tietävinään.

Keskusta on mukana uudessa punamullassa tai vihertävässä kansanrintamassa – kuinka vain – jos esimerkiksi maatalouteen, yrittäjyyteen, verotukseen ja taloudenpitoon liittyvät kynnyskysymykset saavat tyydyttävän vastauksen. Meillä on aikaa neuvotella, ja meillä ei ole ongelmaa jäädä oppositioon, jonne vaalituloskin meidät osoittaa. Suostuimme neuvotteluihin lukuisten, erityisesti alkutuottajilta tulleiden vetoomusten vuoksi, mutta myös puolue-elimiltä saadun mandaatin velvoittamana. Seuraavat päivät näyttävät keskustalle suunnan, missä teemme seuraavan neljän vuoden ajan politiikkaa isänmaan hyväksi.