Toisen asteen lähikoulu olisi suorastaan käänteentekevä – Kokoomuksen kielteisyys paljonpuhuvaa

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, äidinkielen ja historian lehtorina pitkään toiminut kansanedustaja Hanna-Leena Mattila pitää Keskustan esittämää toisen asteen lähikoulua suorastaan käänteentekevänä esityksenä nuorten tukemisessa matkalla täysi-ikäiseksi.

– Peruskoulun päättymisen jälkeinen aika on monelle nuorelle sarana-aikaa. Usein nuoret tarvitsevat vielä mahdollisuuden tulevaisuuden suunnitelmien kypsyttelyyn kotikulmilla.

– Toisen asteen lähikoulu mahdollistaisi nuorille opiskelun lähellä kotia, kun ammattikouluissa opiskelevat voisivat suorittaa yleissivistävät opinnot lukiossa ja päinvastoin, Keskustan sivistys- ja koulutuspoliittisten tavoitteiden valmistelua eduskuntaryhmän piirissä vetänyt Mattila tähdentää.

Mattilan mukaan toisen asteen lähikoulu mahdollistaisi myös osaltaan lukion säilymisen usealla paikkakunnalla ikäluokkien pienentyessä.

– Suomi muuttuu, mutta ei muutos saa tarkoittaa toivottomuutta isoon osaan maata. Tässä tilanteessa tarvitaan nimenomaan ratkaisuja, joilla turvataan tähän aikaan ja tulevaisuuteen sopien elämisen mahdollisuuksia kautta Suomen. Koulutus on siinä mitä tärkeintä.

Mattila pitää Kokoomuksesta esitettyjä kielteisiä näkemyksiä toisen asteen lähikoulusta paljonpuhuvina. Esimerkiksi Kokoomuksen varapuheenjohtaja, entinen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen tyrmäsi esityksen täysin.

– Kokoomus kyllä puhuu mahdollisuuksien tasa-arvosta, mutta kerta toisensa jälkeen käy ilmi, että tosiasiallisesti se koskee vain menestyjiä ja parhaiten pärjääviä. Keskusta sen sijaan katsoo, että jokaisella nuorella on oikeus itsensä kehittämiseen ja aidosti tasa-arvoisiin koulutus- ja sivistysmahdollisuuksiin taustastaan riippumatta.

– Koko Suomen tasapuolinen kehittäminen ei ole Kokoomusta kiinnostanut ikinä. Kokoomus on päinvastoin tehnyt kaikkensa myös koulutuksen keskittämiseksi. Keskustan linja on, että eriasteista koulutusta on oltava saatavilla kautta Suomen, Mattila sanoo.