Terrorismilakien uudistaminen on välttämätöntä

Joulukuussa koettiin eduskunnassa isot mittasuhteet saanut kahakka Al-Holin leirillä olevien suomalaislasten vuoksi. Aika moni ymmärsi asian eettis- juridisen ongelman: onko oikein rangaista lapsia heidän vanhempiensa tekemistä typeristä, jopa rikollisista päätöksistä? Ymmärrettävää oli myös huoli siitä, pääsevätkö ISIS-perheiden äidit livahtamaan takaisin Suomeen kuin koira veräjästä ja jatkamaan islamilaisen vallankumouksen edistämistä.

Tosi asia on, että perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei voi estää palaamasta kotimaahansa. Lapsen kansalaisuus määräytyy äidin mukaan, vaikka hän olisi syntynyt ulkomailla.

Suomalaisten osuus kurdien hallinnoiman leirin 70 000 asukkaasta on pieni: kymmenen naista ja heidän noin 30 lastaan, joista valtaosa on alle viisivuotiaita. Leirin olosuhteet heikkenivät entisestään, kun Turkki hyökkäsi kurdialueille lokakuun alussa Pohjois-Syyriassa.

Hallitus linjasi 16. joulukuuta suomalaisten kotiuttamisesta leiriltä. Lasten katsottiin olevan syyttömiä vanhempiensa tekemiin valintoihin, joten Ruotsin, Norjan ja Tanskan esimerkkiä noudattaen Suomi kotiutti kaksi orpolasta joulun alla.

Ratkaisut, joita toimivaltaisen viranomaisen on tehtävä kunkin lapsen kotiuttamiseksi, perustuvat tapauskohtaiseen yksilölliseen harkintaan. Viranomaisten tavoite on turvata kaikissa tilanteissa lapsen etu. Se saattaa edellyttää myös lapsen äidin tulemista Suomeen.

Jotta voitaisiin varmistaa, ettei ISIS -äideistä koidu turvallisuusuhkaa Suomessa asuville henkilöille, on viranomaisen selvitettävä heidän vaarattomuutensa. Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole.

Haasteita riittää jatkossakin, sillä traumaattisille oloille altistuneet lapset tarvitsevat pitkään moniammatillista apua. Oma lukunsa on Supon listoille joutuvat ISIS-äidit.

Osana periaatepäätöstään hallitus arvioi tarpeet terrorismilainsäädännön muutoksiin. Jo toiminnassa mukana oleminen täytyy tehdä rangaistavaksi.

Toukokuusta 2019 lähtien vain kaksoiskansalaiselta on voitu ottaa pois Suomen kansalaisuus tiukoin edellytyksin. Sekin on otettava huomioon, että ketään suomalaista ei saa jättää ilman kansalaisuutta.

Oikeusvaltio Suomi noudattaa perustuslakia ja kunnioittaa ihmisoikeuksia, vaikkei se aina helppoa olisikaan.