Tasapainottelua

Itse kukin meistä on joutunut pohtimaan käsitystään islamilaisesta kulttuurista lähinnä kielteisten tapahtumien kautta, mikä ei tee täyttä oikeutta kyseisen uskonnon edustajille.

Kaksi vierailua on vaikuttanut omaan islam -kuvaani. Ensimmäinen oli yli kymmenen vuotta sitten, kun vierailin opettajajoukolla Helsingin islamilaisessa seurakunnassa. Uskonnon edustajat olivat lähinnä Venäjän vallankumouksen yhteydessä Suomeen jääneiden tataarien jälkeläisiä. Heidän kertomasta uskonnosta välittyi pyrkimys rauhalliseen rinnakkaiseloon. Koraani ei määrää tyttöjen ympärileikkauksia, vaan ne ovat paikalliseen kulttuuriin liittyviä tapoja.

Toinen vierailu synkensi kuvaani islamin edustajista. YK:n palveluksessa 20 vuotta toiminut upseeri aloitti kertomansa sillä, että pahin virhearvio tapahtuu, kun kuvitellaan ymmärtävän Lähi-Idän ihmisen ajatusmaailmaa. Hänen näkemyksensä kristinuskoon kääntyneistä islaminuskoisista oli kyyninen: kuoleman pelosta ihminen on valmis vaikka mihin. Hän tarjosi myös uskottavan selityksen, miksi Oulun rikokset olivat mahdollisia. Nämä miehet tulevat maailmasta, jossa erityksissä varttuva 10-vuotias voidaan naittaa kuusi kertaa vanhemmalle miehelle. Vapaana hulmuavat teinityttömme ovat heidän taustaisille vapaata riistaa, koska kukaan ei näytä välittävän heistä.

Miten meidän pitäisi suhtautua ISIS-vaimoihin, jotka ovat lähteneet tietoisesti vaarallisiin olosuhteisiin edistämään islamilaista maailman valloitusta? Entä mitä pitäisi ajatella jopa alle 15-vuotiaista pojista, jotka sotilaina ovat syyllistyneet sotarikoksiin?

ISIS-vaimojen Suomeen palaamiselle löytyy puolustajia. Heidän mielestään ISIS-lapselle oma äiti on paras huoltaja, vaikka tämän todettaisiinkin osallistuneen terroristisen toiminnan tukemiseen joukkoja huoltamalla.

Mutta mitä jos YK- upseerin kyyninen näkemys onkin totta ja nämä naiset pyrkivät hyödyntämään Suomeen paluunsa edistääkseen islamilaista terrorismia? Pystyykö ISIS-äiti kasvattamaan lapsistaan tasapainoisia Suomen kansalaisia?

Kansanedustaja joutuu tasapainottelemaan välimaastossa, jossa täytyy olla ymmärrystä inhimilliselle hädälle, mutta toisaalta ei saa olla hölmön sinisilmäinen.

Itse toivoisin viiden puolueen hallitukseltamme hallitusohjelmaan kirjatun noudattamista. Suomi ei voi ottaa Välimerellä kelluvista veneistä pakolaisia, sillä tällainen toimintatapa vain ruokkii salakuljetusbisnestä. Myös suhtautuminen ISIS-perheisiin pitää ratkaista yhdessä.

Kansainvälisesti sovittuja sääntöjä noudattaen pystymme pitämään tilanteen edes jotenkin hallinnassa. Kaikki muu johtaa kaaokseen, sillä olemme nähneet vasta alun kansainvaelluksista.