Rooman keisarin peukalo

Oletko ajatellut, miten synkän kuvan erityisesti verkossa olevat iltapäivälehdet antavat maailmasta? Se, että luettavaksi tarjolla on sotaa, rikoksia ja sukupuolielämän kaikkia kummallisuuksia, on itse asiassa sinun ja minun syytä. Media tarjoaa lisää aiheita, joita lukijat haluavat klikata.

Kartoitin vuosien ajan oppilaideni kotiväen lukutottumuksia, ja trendi osoitti tietolähteiden yksipuolistuvan: iltapäivälehtien suosio kasvoi ja muiden lähteiden osuus väheni.

Olen harmistuneena seurannut myös maakuntalehtemme uutisointityylin muuttumista iltapäivälehtien raflaavien otsikoiden suuntaan. Sama klikkausten määrä ratkaisee – politiikka on rantautunut aikaisemmin asiatyyliseen journalismiin. Toimittajat arvotetaan toimituksissa sen mukaan, kuinka monta lukukertaa on kirjautunut heidän kirjoittamalleen jutulle. Jutun sisällöllä ei ole sen jälkeen merkitystä.

Mihin on kadonnut luottamus asiatyyliin? Eikö toimituksessa enää seurata toimittajien kirjoittamien tekstien tasokkuutta asiaosaamisen kautta?

On pelottavaa, että nykymedia on kuin Rooman keisarin peukalo, joka pystyy hetkessä syöksemään yksittäisen ihmisen epäsuosion kuiluun tai nostamaan palvonnan kohteeksi.
Mielikuvista on tullut merkityksellisintä antia mediamaailmassa. Presidentti Kekkosen lanseeraamaa lausahdusta ”Niin on, jos siltä näyttää” osaavat julkisuudessa olevat todentaa taitavastikin. Mutta harvalukuisempia ovat median hampaiden terävyydeltä välttyvät, kuin ne, jotka joutuvat myllyn jauhamaksi paistateltuaan oman aikansa auringossa. Kun on joutunut tikun nokkaan, on siitä vaikea pyristellä pois.

Puoluepolitiikkaa opettaessani olin ylpeä siitä, että kukaan ei olisi voinut päätellä minun kuuluvan johonkin puolueeseen. Ihmettelen, miksi toimittajilta ei voisi odottaa puolueetonta ja asiallista journalismia – myös iltapäivälehdistöltä.

Olin hiljattain tilaisuudessa, josta uutisointiin tarkoitushakuisesti. Iltapäivälehden mukaan keskustan puheenjohtajakandidaattien saama vastaanotto oli tyly ja paras ehdokas puheenjohtajaksi oli tilaisuutta juontanut henkilö.

Paikalla olleena voin kertoa todistuksen olleen väärä. Toimittaja oli valinnut otsikokseen yksittäisen, vitsiksi tarkoitetun heiton. Jutun sisältö oli lähempänä totuutta: Jos paikalle oli vaivautunut kolmatta sataa ihmistä, kertonee se parhaiten kiinnostuksen laajuudesta.

Hyvä, että koululaisille opetetaan nykyään mediakriittisyyttä. Sitä tarvitaan, kun totuus on jätetty statistiksi mielikuvien hallitsemassa maailmassa.