Rehellistä talouspuhetta, kiitos!

Aina maalaisliiton isäntien ajoista lähtien on vastuulliseen taloudenpitoon kuulunut jättää talo seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa, kuin mitä se oli saadessa. Tämän kaltaiseen valtiontalouden hoitamiseen on kyetty vain kerran kuluneen 15 vuoden aikana. Kaikki puolueet ovat tänä aikana olleet mukana ottamassa velkaa.

Tästä joutui valtiovarainministeri Saarikko muistuttamaan välikysymyksen tehnyttä kokoomusta ja muita oppositiopuolueita viime keskiviikon välikysymyskeskustelussa ja torstain kyselytunnilla.

Pidin välikysymystä hyvänä, koska nyt voitiin kerrata syitä, miksi olemme tässä tilanteessa. Opposition kuuluu kertoa oma vaihtoehtonsa hoitaa taloutta, ja kansalaisilla on oikeus kuulla, mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

Näihin kysymyksiin haluttiin vastauksia: Olisiko pitänyt jättää korona-aikana tukematta kuntia ja sairaanhoitopiirejä, kun ne joutuivat järjestämään palveluja poikkeuksellisessa tilanteessa? Olisiko pitänyt olla tukematta yrityksiä sulussa tai sen jälkeisessä ajassa?

Niin ikään Ukrainan sodan myötä oppositio on tukenut toimia vahvistaa omaa puolustusta ja Ukrainan sotaponnisteluja. Koko eduskunta on halunnut tukea kansalaisten, ennen kaikkea pienituloisimpien kykyä selviytyä sähkö- ja elinkustannuskriisissä.

Välikysymyskeskustelu paljasti, ettei suuria eroja taloudenpidosta löytynyt, vain pikkunäppärää haastamista ja oman profiilin näennäistä nostamista.

Vaalit lähestyy ja puolueet esittelevät vaaliohjelmiaan. On suorastaan kilpailu siitä, kuka uskaltaa rajuimmin tasapainottaa valtion taloutta seuraavan kahden vaalikauden aikana. Sopii toivoa, kriisit pystytään jättämään taaksemme ja maailman kulku olisi niin tasaista kuin tasapainotussuunnitelmat edellyttävät. Ei näitäkään kriisejä tilattu, vaan ne tulivat elämäämme yllättäen.

Rehellisten leikkauslistojen lisäksi pitäisi ottaa käyttöön keinoja, joilla voisimme vahvistaa julkista taloutta myös myönteisillä tavoilla.

Hyvinvointiamme ansiokkaasti rakentaneen ikääntyvän väestön osuus kasvaa ja ikääntyessään ihminen tarvitsee hoitoa ja hoivaa. Liian moni raihnastuu ennen aikoja esimerkiksi diabeteksen vuoksi, vaikka asialle voisi tehdä paljonkin.

Toivon että seuraavassa hallitusohjelmassa on mukana kansallinen seniorineuvolatoiminta ikääntyvän väestön toimintakyvyn vahvistamiseksi. Siitä on hyviä, pitkän ajan kokemuksia alueellamme.

Viisas taloudenpito tähtää tulevaisuuteen ja on pitkäjänteistä. Tulokset eivät näy heti, mutta kyllä jo seuraavan sukupolven ollessa vastuussa.
Kalajaska 15.2.2023