Tiesitkö, että tilastollisesti jokaisessa sadan lapsen joukossa on vähintään yksi, joka kärsii näkyvistä ulkonäkö – ja aivovaurioista äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vuoksi? Lääkärit arvioivat luvun olevan pahasti alakanttiin, sillä tutkimustieto on 80 – ja 90- luvuilta, minkä jälkeen alkoholin käyttö on kasvanut naisten keskuudessa.
Iltalehti lähetti kommenttipyynnön kaikille eduskuntaryhmille ja pyysi kertomaan kannan päihdeäitien pakkohoitoon, jota on kokeiltu esimerkiksi Norjassa. Minua pyydettiin kertomaan oman ryhmäni kanta. Oli hyvä, että jouduin perehtymään siihen, mitä keskusta on linjannut tästä aiheesta, sillä oma suhtautumiseni oli varsin jyrkkä. Olisin oitis passittanut vastuuttomasti käyttäytyvät äidit lukkojen taakse, jossa he eivät olisi voineet jatkaa puolustuskyvyttömän lapsensa vahingoittamista. Jouduin sittemmin tarkistamaan kantaani.
Tämä lienee monen meidän alkureaktio aiheeseen, joka on herkkä. Katsomme olemassa olevaa tilannetta ja pyrimme katkaisemaan toiminnan vaikka pakkokeinoja käyttäen, kun huomaamme sen haitalliseksi. Viisaus tässäkin aiheessa on ennalta ehkäisevässä toiminnassa, jonka puolesta keskusta otti selkeän kannan. Keskusta suosittelee myös päihdeäitien tukemista ja auttamista mieluummin kuin pakkokeinoja.
Opettajataustaisena kannatan panostamista nykyistä parempaan valistustyöhön kouluissa. Kuten tupakka – ja nuuskavalistuksessa on käytetty shokkikuvia havainnollistamaan konkreettisia vaurioita niiden käyttäjille, täytyy tälle FASD- oireyhtymälle antaa myös kasvot. Tulevien äitien ja isien on varsin hyvä tietää, miten vakavia terveysvaikutuksia raskaudenaikainen päihteidenkäyttö saa aikaan. FASD tarkoittaa usein mongertavaa puhetta, aivojen pysyvää alentunutta suorituskykyä, pikkupäisyyttä ja selvästi havaittavia poikkeavia piirteitä kasvoissa. Näiltä ihmisiltä on viety jo sikiöaikana mahdollisuus tasavertaiseen ja normaaliin elämään.
Omaan kantaani vaikuttavat asiantuntijoiden arviot, etteivät pakkokeinot olekaan hyvä asia. Päihdeäidit jättävät tulematta neuvolaan, jos heillä on riski joutua pakkohoitoon. Sen sijaan kannattaa keskittyä heidän tukemiseen ja auttamiseen muilla keinoin. Täytyy pureutua syihin, miksi he käyttävät päihteitä, ja herättää heissä halu suojella syntymätöntä lastansa. Paljastunut raskaus on usein syy raitistumiseen.
Lääkäriasiantuntijat toivovat yhteiskunnaltamme selkeää kielteistä asennetta raskaudenaikaiseen alkoholinkäyttöön. Odottava äiti ei ota ja sillä sipuli.