Pääomana arvostus ja luottamus

Eduskuntavaalit ovat takana, ja kansa on kertonut mielipiteensä, mihin puolueisiin se luottaa. Parhaillaan käydään hallitusneuvotteluja, ja valtaa on tarjolla niille, joille luottamusta annettiin. Hallitusvastuussa pääsee vaikuttamaan, mutta valta myös kuluttaa. Kahdeksan vuoden takainen vaalivoitto ja suurin edustajamäärä voivat sulaa tuossa ajassa puoleen, kuten on nähty tapahtuneen.

Keskustan rökäletappio sai kasvot vaalien jälkeisellä viikolla käydessäni eduskuntatalolla. Säälimätön arki oli iskenyt saman tien useampaan ahkerasti edustajantyötä tehneeseen kollegaan, jotka olivat nyt tyhjentämässä huoneitaan. Vaalitulos oli järkytys, joka kirvoitti edelleen kyyneliä. Useimmille valitsematta jääminen oli tullut yllätyksenä, vaikka puolueen heikko gallupkannatus enteilikin edustajien vähenemää.

Eduskunta on tavoittelemisen arvoinen työyhteisö. On aidosti kunnia-asia saada valtakirja kansalta hoitaa meidän kaikkien yhteisiä asioita. Vaikka keskusteluista median eri foorumeilla voisi joskus muuta päätellä, kyllä kansanedustajan työtä edelleen arvostetaan. Saattaapa odotukset olla joskus ylimitoitettuja, mihin kaikkeen edustajien tulisi kyetä. Eduskunnan työterveyshoitaja on kertonut riittämättömyyden tunteen olevan varsin yleinen edustajien keskuudessa.

Poliitikon tärkein pääoma on arvostus, jonka myötä saa vaikutusvaltaa. Arvostusta saa omassa ja muissa poliittisissa ryhmissä osaamisen, luotettavuuden ja ihmissuhdetaitojen kautta. Ryhmän menestymisen kannalta on oleellista, että siinä on eri alojen osaajia, jotka ovat taitavia myös sosiaalisesti.

Politiikassa onkin tärkeää rakentaa verkostoja omassa ryhmässä mutta ennen kaikkea muihin ryhmiin. Henkilökemioilla on merkitystä, kun edistetään yhteisiä asioita. Ruma kampanjointi ja politiikan tekemisen tyyli voi tuoda hetkellistä henkilökohtaista menestystä, mutta pitemmän päälle se johtaa umpikujaan: ilman muiden poliitikkojen kunnioitusta ja arvostusta ei saa kannatusta ajamilleen asioille.

Politiikka on ennen kaikkea kestävyyslaji. Verkostojen rakentaminen vie aikaa, eikä poliittisen pääoman, arvostuksen kartuttaminen sekään tapahdu hetkessä. Vaikka hallituspaikka on tavoiteltu vallankäytön foorumi, hyvät poliitikot ovat vaikutusvaltaisia myös oppositiossa.

Lopuksi on hyvä vielä todeta, että jokaisen ryhmän sauna palaa vuorollaan, sen tietävät varsinkin pitempään politiikassa mukana olleet. Jokainen poliitikko joutuu myös vuorollaan tikunnokkaan, ja silloin kyllä arvostaa kollegojen ja kanssaihmisten tukea.

Raahen Seutu 19.4.2023