Raahelainen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Hanna-Leena Mattila pitää eduskunnan käsittelyyn tullutta lakiesitystä hoitotakuusta yhtenä Marinin hallituskauden kunnianhimoisimmista sosiaali- ja terveyspoliittisista kysymyksistä. Hoitotakuu koskisi hoitoa, jossa on kysymys sairastumisesta, vammasta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta, uusista oireista tai toimintakyvyn alenemasta.
Mattilaa ilahduttaa se, että hoitotakuu koskee yhtä lailla niin psyykkisiä kuin fyysisiä terveysongelmia.
-Mielenterveysongelmat voidaan jo lukea yhdeksi kansansairauksistamme. Niillä on merkittävä rooli syrjäytymisessä, päihteiden käytössä, rikollisessa elämässä, itsetuhoisuudessa, huonoissa ihmissuhteissa ja siinä, että ei jakseta työelämässä, Mattila kertoo.
Mattila toteaa, että yhteiskunnassamme on varsin lyhyt historia suhtautua mielenterveysongelmiin yhtä avoimesti kuin fyysisiin vaivoihin. Kiitos nuoren sukupolven, mielenterveysasioista on saatu karistettua pois tarpeetonta stigmatisointia ja niitä on onnistuneesti normalisoitu.
-Laitetaanhan poikki menneeseen jalkaankin kipsi heti, kun luu on murtunut, eikä jalkaa jätetä hoitamatta. Sama järkevä lähestymistapa pitää olla myös mielen pulmien hoitamisessa.
Näyttöä on riittävästi hoitamattomien mielenterveysongelmien inhimillisestä ja taloudellisesta kuormasta yhteiskunnalle. Esimerkiksi koulutuksesta, sosiaalisesta ja työelämästä syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa. Varhainen oikea-aikaiseen hoitoon pääsy tulee tältäkin osin maksamaan itseään takaisin.
Käytännössä mielenterveyden häiriöiden hoitaminen voi tarkoittaa paitsi terveyskeskuksessa toimivan hoitoammattilaisen antamaa hoitoa, myös palvelusetelillä toteutettua lyhytterapiaa tai nettiterapiaa.
Vakavan haasteen hoitotakuun toteutumiselle asettaa riittävä sote-henkilöstön saatavuus kaikilla hoidon tasoilla ja kaikilla hoitosektoreilla. Hoitoammattilaisten saatavuus ei ole lainkaan pysynyt perässä, kun eriasteiset mielenterveysongelmat ovat suorastaan räjähtäneet käsiin.
Saatavuushaasteen selättämiseksi on sosiaali- ja terveysministeriössä varauduttu lyhyen, keskipitkän ja pitkän ajan suunnitelmilla.
Mattila on hyvillään vuosi sitten Oulun yliopistossa avautuneesta mahdollisuudesta opiskella psykologiaa:
– Tämä on tietenkin hyvä asia, mutta seuraava opetusministeri saanee anomuksen koulutuspaikkojen lisäämiseksi. Tilanne on sen verran hankala.
Tiedotusvälineet 20.5.2022