Maassa maan tavalla tai maasta pois

Somalipakolaisia alettiin ottamaan Suomeen 90-luvun alkupuolella, ja muistan vanhempieni kysyneen minulta ja kaveriltani, mitä mieltä me olimme siitä. Me nuoret kannatimme pakolaisten vastaanottamista, sillä olimmehan oppineet, että on autettava hädän alaisia, olivatpa he suomalaisia tai ulkomaalaisia. Muistan olleeni hämmästynyt ja vähän närkästynytkin, kun vanhempani eivät olleet ihan yhtä innokkaita auttajia.

Vuosien kuluessa ymmärsin, että epäröinti kertoi realistisuudesta. Kotouttamispolitiikassa koettiin paljon epäonnistumisia, joiden johdosta saimme esimakua, miten vaikeaa toisesta kulttuurista tulevien voi olla sopeutua siihen, miten maassamme eletään. Se, että tyttömme ja naisemme liikkuvat täällä vapaasti, pohjaa perustuslailliseen oikeuteen fyysisestä koskemattomuudesta ja yksilön vapauteen. Suomessa on kaikilla ihmisoikeudet, sukupuolten välillä vallitsee monen lain vahvistama tasa-arvo ja lapsellakin on omat oikeutensa.

Oulussa tapahtuneet alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikokset kertovat karua totuutta yhteiskunnassamme vallitsevan luottamuksen ja hyväntahtoisuuden hyväksikäyttämisestä. Valistustyö, mitä on suomalainen kulttuuri ja miten Suomessa ollaan, on jäänyt pahasti puolitiehen. Esille tulleita rikoksia on niin paljon, ettei enää voi puhua yksittäisistä tapauksista, vaan kyse on ilmiöstä, joka pitää kitkeä pois.

Koska pitää varoa, etteivät puurot ja vellit mene sekaisin, on Oulun tapauksista otettava tarkasti opiksi ja tehtävä kaikki mahdollinen, ettei vastaavaa enää toistu. Aidosti hädänalaiset ja työperäiset maahanmuuttajat ovat tervetulleita, mutta rikoksia tekevät eivät. Muualta tulevien Suomi-tietouteen on panostettava niin, ettei jää epäselväksi, mitä seuraa, jos rikkoo sääntöjämme.

Oulun tapaukset antavat nuorille kovan oppitunnin netissä piilevistä vaaroista. Vanhempien tietoisuutta grooming – ilmiöstä on lisättävä, jotta he voivat koulu- ja nuorisotyön ammattilaisten ohella ohjeistaa lapsensa ja nuorensa, miten toimia epäilyttävien nettikeskustelijoiden kanssa. On myös hyvä kertoa avoimesti teineille, minkälaisia seuraamuksia voi olla kanssakäymisestä jo aikuisten miesten kanssa. Meillä aikuisilla on elämän mukanaan tuomaa kokemusta arvioida kanssakumppaneittemme tarkoitusperiä, mitä nuorillamme ei ole, vaikka he osaavat käyttää taiturimaisesti tietotekniikkaa.

Me suomalaiset ja Oulun alueen ihmiset kaipaamme rehellistä puhetta ja selkeitä toimenpiteitä järkyttävien tapahtumien jälkeen. Viestimme on oltava selkeä: emme hyväksy rikollista käytöstä keneltäkään ja suvaitsevaisuudellamme on selvät rajat.