Lisää poliiseja, lisää turvaa

Oi niitä aikoja, kun Ruukissakin oli poliisiasema. Silloin olivat Kantolan Eskon koulupoliisivierailut jokasyksyisiä tapahtumia. Isälliseen tyyliin Esko kertoili laillisuusasioita mopoista ja vaikka mistä. Hänen ansiostaan Ruukin koululaiset saivat myönteisen ensi kosketuksen poliisiin.

Pian Eskon jäätyä eläkkeelle Jokilaaksojen poliisin Ruukin toimipiste suljettiin. Havahduin tähän tosiasiaan, kun Ruukin yläkoulun pihalta kaasutteli jonkun käypäläisen auto niin, että oli ajaa kahden koululaisen päälle. Vasta laseroiduilla silmilläni näin rekisterikilven ja soitin poliisille, jonka toimipaikka oli nyt Raahessa. Sieltä kerrottiin kylmät faktat, ettei aiheutunut vaaratilanne käynnistä toimenpiteitä, kun kukaan ei loukkaantunut tai kuollut. Olin aika äimistynyt kuulemastani.

Poliisin toimipaikkojen keskittämiselle on varmasti ollut hyvät taloudelliset perusteensa mutta kielteiset seurauksensa myös. Kun poliisin resursseja on ajan saatossa niukennettu, valtava määrä rikoksia, etenkin omaisuusrikoksia, on jäänyt varsinkin isommissa kaupungeissa selvittämättä. Ja kun poliisin läsnäolo on ollut puutteellista tai olematonta maaseudulla, on se vähentänyt hätätilanteessa turvaa. Kiinnostus ilmoittaa poliisille rötöksistä on pienentynyt niin maalla kuin kaupungissa, kun luottamus asioiden hoitoon on heikentynyt.

Ongelmaan herättiin jo Sipilän hallituksen aikana, jolloin lisättiin poliisien koulutusmääriä. Tältä pohjalta on voitu nyt lisätä poliisien määrää koko maassa hallitusohjelman mukaisesti. Suurimmat lisäykset ovat tulossa vuosina 2021 ja 2022, mutta tällekin vuodelle on saatu järjestettyä kymmeniä lisävirkoja ympäri Suomen. Virkoja lisätään sitä mukaa, kun isompia joukkoja poliiseja valmistuu Poliisiammattikorkeakoulusta. Kaiken kaikkiaan vuoteen 2022 mennessä poliisien määrä kasvaa 7500 henkilötyövuodella.

Meille keskustalaisille on tärkeää, että Marinin hallitus haluaa kohdella ihmisiä mahdollisimman yhdenvertaisesti. Ihmisten arjen turvallisuus kohenee nyt siellä, missä poliisi on aiemmin ollut harvinainen näky. Hätätilanteessa myös maaseudulla saadaan tarvittava apu kohtuullisessa ajassa.

Vertailuna kerrottakoon, että nyt kun Raahessa tulee hälytys poliisille, vasteaika on keskimäärin kahdeksan minuuttia. Siikalatvalla se on 28 minuuttia. On siinä kiinni kurottavaa.