Meille on muodostunut viimeisen kymmenen vuoden aikana sellaiset lääkäreiden työmarkkinat, että he voivat valita työpaikkansa, milloin tekevät työtänsä ja mihin hintaan. Miten olemme joutuneet tilanteeseen, jossa yhteiskunnan kouluttama ammattikunta sanelee jopa pykälät sote-uudistukseen?
Maamme aluesairaaloita koskettaa sama ongelma, miten saadaan päivystys järjestettyä. On ymmärrettävää, että päivystystyö on koettu ikäväksi. Päivystysvastuut terveyskeskuksissa kestävät tuntikausia väsyttäen lääkärit ja ajaen heidät päivystysvastuusta vapaille yksityisille markkinoille. Erityisesti nuoren polven lääkärit arvostavat kohtuullisuutta, joten heille sopii muutamana päivänä työskentely ilman päivystyspakkoa ja silti tehdystä työstä saa korvauksen, jolla voi elättää itsensä ja perheensä.
Nykyinen järjestelmä mahdollistaa päivystyksen ulkoistamisen yksityisille lääkärifirmoille, jotka vuolevat kultaa pakkoraossa järjestää jotenkin päivystys sairaalassa. Ympärivuorokautiselle perusterveydenhuollon päivystykselle ei järjesty lupaa automaattisesti vaan se on haettava sosiaali- ja terveysministeriltä. Monet aluesairaalakunnat haluavat järjestää päivystyksen luvan saatuaan, vaikka se maksaisi törkeän paljon. Kysymys, jota meidänkin alueemme päättäjät pohtivat on, missä vaiheessa liika on kuitenkin liikaa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistustyössä pohjaesityksenä on päivystyksen järjestäminen virkalääkäreillä. Toteutuessaan tämä johtaisi siihen, että päivystyksestä tulisi terveyskeskuksissa työskenteleville lääkäreille pakollista kaataen vastuun harvojen harteille ja johtaen joukkopakoon miellyttävämmille työmarkkinoille. Tästä johtuen sairaalat eivät ole tähänkään mennessä pakottaneet lääkäreitä päivystystyöhön.
Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä tietoa, minkälaiseen muotoon päivystyksen ulkoistamista käsittelevä kohta tulee sote-uudistuksen pykäliin kirjatuksi. Alueemme toivoo pykäliä, joissa mahdollistetaan ostolääkäreiden hyödyntäminen päivystystyössä. Virkalääkärivaatimus lopettaisi päivystyksen aluesairaalassamme.
Ratkaisuna nykyiseen lääkäreiden saneluvaltaan on, että lääkäreitä pitää kouluttaa niin paljon, että terveyskeskustyö alkaa kiinnostaa. Kun lääkäreitä on terveyskeskuksissa riittävästi, jakautuu päivystysvastuukin kohtuulliseksi.
Nykyhallitus on jo ottanut askeleen oikeaan suuntaan, kun entinen tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen lisäsi lääkärikoulutukseen muutamia uusia paikkoja. Tämä on hyvä alku mutta lisää vielä tarvitaan.