Keskusta lunasti aluevaalilupauksen

Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuusto hyväksyi viikko sitten ensi vuonna aloittavan hyvinvointialueen sosiaali – ja terveydenhuollon palveluiden järjestämissuunnitelman. Työ on edennyt maakunnassamme ripeästi, ja Pohjois-Pohjanmaata on pidetty valtakunnallisena esimerkkinä hyvin edenneestä sote-uudistuksesta.

Sote-palveluiden uudistaminen Suomessa on välttämätön rakenneuudistus, jota yritettiin 14 vuoden ajan usealla eri hallituskaudella. Uudistuksen tarve lähtee siitä, että väestörakenne ja hoidon tarve Suomessa on muuttunut vuosikymmenien aikana. Vauhdilla vanheneva väestö ja nykyinen tapa tuottaa sote-palveluita on johtanut miljardeja vuodessa kasvaneeseen kestävyysvajeeseen. Samaan aikaan hoiva-alaa vaivaa historiallisen vaikea työvoimapula, joten rakenneuudistuksen toimeenpano tapahtuu tosi haasteellisissa olosuhteissa.

Aluevaltuutetut ovat tietoisia siitä, että sote-palveluiden järjestämiseen niin täällä Pohjois-Pohjanmaalla kuin muissakin maakunnissa liittyy monia rahoituksen ja henkilöstön riittävyyden haasteita. Perustason palveluiden vahvistaminen ja ennaltaehkäisevä työ ovat avaintekijöitä vähentää kalliin erikoissairaanhoidon kustannuksia. Onkin ilahduttavaa, että Raahen seutukunnassa tehdyn aikuisneuvolatyön kaltainen seniorineuvolatyö aloittaa koko maakunnassa. Se tuo laatuvuosia ikääntyville ja säästöjä julkisen sektorin hoitokuluihin.

Keskustan edustajina olemme tyytyväisiä aluevaaleissa antamamme vaalilupauksen toteutumisesta: joka kunnassa säilyy vähintään yksi sote-piste, näin myös Kalajokilaakson kunnissa. Pidämme hyvänä, että sote-keskuksiin tuodaan erikoisosaamista ja sosiaali- ja terveysasiat yhdenvertaisiksi keskenään. Lähipalveluihin satsaaminen kannattaa, sillä varhain hoidon piiriin saatettu terveyspulma on helpommin parannettavissa ja yhteiskunnallekin edullisempaa.

Painotus ennaltaehkäisyyn, varhaiseen tukeen ja apuun on ainoa keino, jolla voidaan vähentää lisääntyvää perheiden pahoinvointia ja vähentää lastensuojelutarvetta. Pidämme hyvänä, että hyvinvointialue perustaa oman laitosyksikön, mutta kokonaisuutena lasten sijoituksissa tulee kuitenkin yhä vahvemmin panostaa perhehoitoon.

Muutoksia palveluissa tapahtuu, se on väistämätöntä ja siksihän uudistusta on tarvittu, mutta se ei tarkoita suuntaa huonompaan. Tarkemmat vaikutusten arvioinnit tehdään yhdessä asukkaiden ja henkilöstön kanssa tulevien vuosien aikana ja järjestämissuunnitelmaa tarkennetaan tarvittaessa. Tällä kehtaa mennä eteenpäin.

Julkaistu Kalajaskassa 26.10.2022