Isis-naisia ei pidä auttaa

Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila on tyytyväinen siihen, ettei hallitus aio käynnistää aktiivisia evakuointitoimenpiteitä suomalaislähtöisiä Isis-perheitä kohtaan. Hänen näkee naisten lähteneen vapaaehtoisesti sotatoimialueelle ja tietoisena siitä, minkälaista elämää Isis-vaimot elävät. Mattila pitää äitien käytöstä erityisen tuomittavan, koska myös lapsia viety näille alueille ja heidät on monissa tapauksissa altistettu todistajaksi julmiin tekoihin, jotka ovat kohdistuneet Isis-järjestön vainoamiin ihmisryhmiin. Naisten toiminta Isis-joukkojen huoltajana tekee heistä terroritoimintaan osallistujia.
Sen sijaan Mattila pitää ongelmallisena suhtautumista Isis-lapsiin ja nuoriin. Isis-järjestön hallitsemilla alueilla lapsuus on erilainen kuin Suomessa johtaen siihen, että tytöt on naitettu Isis-taistelijoille tultuaan murrosikään ja pojat on vastaavasti siirtyneet taistelijoihin. Eduskunnan kyselytunnilla Mattila kysyikin hallitukselta, koskeeko palautukset kaikkia Isis-lapsia, vaikka nuoret olisivat syyllistyneet terroritekoihin. Mattilan mielestä on selvää, että pienet lapset ovat lastensuojelutapauksia, joilta Suomi ei voi ummistaa silmiään.
Isis on pohjoisessa Irakissa ja Syyriassa vuosina 2014-2019 toiminut jihadistijärjestö, joka syyllistyi vakaviin ja laajamittaisiin ihmisoikeusrikkomuksiin hallitsemillaan alueilla. Ääri-islamistisen terrorijärjestön riveihin on Suomesta lähtenyt kaikkiaan noin sata henkilöä, joista naisia arvioidaan olevan noin 20. Tällä hetkellä Syyriassa sijaitsevalla al-Holin pakolaisleirillä suomalaisnaisia arvioidaan olevan 11 ja lapsia 33.