Hoitajat perustyönsä äärelle

Hoitoala on nyt kriisissä. Tämän tietävät kaikki, jotka ovat alan toimijoiden kanssa tekemisissä. Tavalliselle kansalaiselle se näyttäytyy uutisina, jossa kerrotaan osastojen sulkemisista tai hoitotoimien siirtymisestä tulevaisuuteen.

Syitä alalla vallitsevaan kriisiin on useita. Näkymän on osannut ennustaa moni, mutta tilanteen on annettu kriisiytyä.

Hoitoalaa on pidetty kutsumustyönä, jossa palkka on sivuseikka. Nyt tämä ylistämällä alistaminen on saavuttanut kyltymispisteen. Erityisesti nuoret hoitajat ovat kyllästyneet hoitoalalla vallitsevaan tilanteeseen, jossa kiire ja riittämättömyyden tunne on ainainen seuralainen. Tunne siitä, ettei arvosteta, saa nostamaan kytkintä. Suurin tyytymättömyys huipentuu juuri matalaan palkkatasoon.

Se, mitä nyt näemme, on alkusoittoa. Jos tilanteeseen ei reagoida kyllin järein toimin, hoitajapula eskaloituu vuoteen 2030 mennessä, jolloin puolet nykyisistä sote-osaajista eläköityy. Tällä hetkellä maassamme on pula 8000 sairaanhoitajasta. Vuoteen 2035 mennessä tarvitaan 200 000 uutta sote-alan työntekijää THL:n laskelmien mukaan.

Hoitajat haluaisivat keskittyä siihen, mihin ovat saaneet koulutuksen eli hoitamiseen. On yksinkertaisesti resurssien tuhlaamista teetättää korkeakoulutuksen saaneilla hoitajilla huolto- ja siivoustöitä. Hoitotyön kuormittavuuden vähentämiseksi pitäisi olla riittävästi sihteereitä, laitos- ja välinehuoltajia, fysioterapeutteja sekä sosiaalityön ammattilaisia.

Oli silmiä avaavaa kuulla, miten turvatonta sairaanhoitajan työ voi olla. Sekava vanhus tai valvomisesta päästään pyörällä oleva tuore isä voi olla väkivaltainen asiakas. Hoitajan on selviydyttävä ainoana yövuorossa olevana tilanteesta, jossa kaipaisi itsekin kriisiapua ja mahdollisuutta keskeyttää työvuoro.

Eduskunta vastaa parhaansa mukaan hoitajapulaan lisäämällä sote-ammattilaisten koulutuspaikkoja tai helpottamalla vierasperäisten osaajien maahantuloa. Eduskunnassa voidaan myös vaikuttaa lainsäädännöllä hoitajien työympäristöön, työturvallisuuteen ja työterveyshuoltoon. Eduskunta ei kuitenkaan päätä hoitajien palkoista.

Kopin ottaminen kuuluu kunnille ja kuntayhtymille, jotka voivat osoittaa halunsa pitää kiinni ammattilaisista. Paremmilla palkoilla on torjuttu lääkäripulaa, joten sama resepti tepsii varmasti myös hoitajiin.

Siikajokilaakso 21.10.2021