Kesälomat on pidetty ja hallitus koonnut rivinsä miettimään, miten Suomi luotsataan koronaturvalliseen syksyyn. Päivittäiset tartuntamäärät palasivat viime viikolla samalle hälyttävälle tasolle kuin keväällä, jolloin yli 800 tapausta päivässä johti kiristyviin rajoituksiin. Sosiaali- ja terveysministeriön Kirsti Varhila väläyttelikin paluuta entisiin turvatoimiin.
Tätä ei varmasti kukaan enää halua. Toimenpiteinä yhteiskunnan kiinni pistäminen, lockdown, tai sen auki pitäminen rajoitetusti ovat olleet siinä hetkessä tarpeellisia toimia, mutta vahvoilla lääkkeillä on ollut myös sivuvaikutuksensa.
Etäkoulukokemukset ovat esimerkiksi sellaiset, ettei etäilyyn haluta enää palata kuin äärimmäisessä hädässä. Aluksi etäkoulu saattoi tuntua jopa kivalta, mutta ei enää kuukausien kuluessa, kun oppimistulokset heikentyivät, mielenterveysongelmat lisääntyivät ja tärkeät ikäkausikokemukset menetettiin. Lopulta koululaiset olivat ikionnellisia päästessään takaisin kouluun.
Sen sijaan että ryhdytään kiristämään yhteiskunnallisen toiminnan rajoituksia, pitää panostaa täysillä keinoihin, joilla yhteiskunta pystytään pitämään auki. Tämä onkin hallituksen valmistelussa olevan hybridistrategian johtoajatus. Auki oleva yhteiskunta on yksinkertaisesti myös parasta yritystukea.
Pystymme vaikuttamaan siihen, miten avoinna yhteiskuntamme tulevina kuukausina on. Nyt on tärkeää panostaa rokotekattavuuden nostamiseen. Rokotukset ovat edenneet, mutta tietyissä ikäryhmissä rokotekattavuus voisi olla parempi. Nuoret aikuiset ja rokottamattomat henkilöt ovat korostuneet koronatartunnan saaneissa. Tilanne kohenee, kun nuoret aikuiset pystytään tavoittamaan syksyllä oppilaitosten lukukausien käynnistyessä.
Teollisuus- ja elinkeinoministeriö on yhdessä kulttuuriministeriön kanssa tekemässä valmisteluja koronapassin käyttöön ottamisesta Suomessa Ranskan ja Tanskan mallin mukaisesti. Koronapassilla tarkoitetaan virallista todistetta saaduista koronarokotuksista, tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista. Passia näyttämällä pääsisi esimerkiksi tapahtumiin ja ravintoloihin.
Tämä olisi yksi keino elää niin normaalia elämää kuin pandemian tahdittamassa maailmassa on mahdollista. Ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alat ovat olleet eräitä pahiten koronasta kärsineistä yhteiskunnan osa-alueista. Koronapassi mahdollistaisi turvallisen osallistumisen ja palvelualojen ammattilaiset voisivat nähdä taas edellytyksiä toiminnalleen.
Korona ja sen versiot ovat keskuudessamme vielä määrättömän ajan. Eletään tällekin ajalle käytettävissä olevien keinojen avulla täyttä eikä sitku-elämää.
Julkaistu Kalevassa 18.8.2021