Virvoitusjuomaveron korottaminen edistää nuorten terveyttä

Hanna-Leena Mattila: Virvoitusjuomaveron korottaminen edistää nuorten terveyttä

Kaukana ovat ajat, jolloin limsakori oli osa suomalaista juhlakulttuuria, harvinaisuus johon intouduttiin ehkä juhannuksena tai uutena vuotena. Tästäkin herkkuhetkestä on tullut kuluneen vuosikymmenen aikana osa arkista arkea, ja se näkyy nuorison heikentyneenä terveytenä.

-Ylipainon aiheuttama diabetesriski on kasvanut, ja vuosikymmenien ponnistelut nuorten hammasterveyden edistämiseksi uhkaa vesittyä, kansanedustaja Hanna-Leena Mattila harmittelee.

Suunniteltu virvoitusjuomaveron nostaminen perustuu ennen kaikkea nuorison hyvinvoinnin edistämiseen, ja on saanut alustavasti laajaa tukea eri eduskuntaryhmissä.

Oma lukunsa ovat energiajuomat, joiden epätoivottavasta vaikutuksesta nuoren terveyteen on jo olemassa näyttöä. Monilla paikkakunnilla ovatkin kauppiaat lähteneet vapaaehtoisesti kieltämään energiajuomien myynnin alle 15-vuotiaille. Tämä tukee koulujen toivomaa yhteistyötä kodin, koulun ja kauppiaiden välillä.

-Toivottavaa olisi, että kaikissa kouluissa tuettaisiin linjausta koulusta karkittomana ja limsattomana vyöhykkeenä. Näin myös kouluruoka maistuisi, ja koulupäivän jaksaisi opiskella paremmin, kun vatsaa ei ole täytetty epäterveellisillä vaihtoehdoilla, Mattila sanoo.

Kansanedustaja Mattila toivoo, että energiajuomien myynnin ja jakelun suhteen voitaisiin tehdä kansallisia linjauksia, jotka helpottaisivat ruohonjuuritason toimintaa ohjata nuorisoa terveellisempiin ruokailu – ja herkuttelutottumuksiin.