Tässä on kyllä työperäistä maahanmuuttoa arvosteleville perussuomalaisille nielemistä: peräti 84 prosenttia jäsenyrityksistä, jotka vastasivat kauppakamarien niille lähettämään kyselyyn, pitää tärkeänä työperäisen maahanmuuton lisäämistä tulevalla hallituskaudella. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on monella alalla heikkoa, ja puute rajoittaa jo monen yrityksen liiketoimintaa.
Turun Sanomat kirjoitti hiljattain mekaniikan ja elektroniikan sopimusvalmistukseen erikoistuneesta Stera Technologiesta, joka on jo pitkään ulottanut katseensa ulkomaille yhdessä rekrytointikumppaniyhtiöiden kanssa. Potentiaalisia työntekijöitä etsitään niin vuokratyöfirmojen, normaalien rekryprosessien kuin puskaradion kautta.
Myös rekrykoulutuksia käytetään. Hiljattain yhtiön Paimion-tehtaalle löydettiin tekijöitä uudenlaisen yhteistyön, rekrytointikoulutuspilottihankkeen kautta. Kolme kuukautta kestäneessä pikakoulutuksessa sen ensimmäisestä kahdesta kuukaudesta puolet järjestettiin suomen kielen opintoina. Puolet koulutuksesta taas oli perinteisempää ammatillista koulutusta. Viimeinen kuukausi meni työharjoittelun merkeissä Steran tehtaalla.
Pilotin aloittamisen päättämisestä kesti neljä kuukautta siihen, että kaikilla kuudella koulutukseen osallistuneella oli vakituinen työsopimus Paimion-tehtaalle.
Pilotti on hyvä esimerkki nopeasta ja vastetta tuottavasta julkisten toimijoiden ja yritysten yhteistyöstä, jota toivoisi olevan nykyistä enemmän.
Hankkeen taustalla oli Paimion tehtaan työvoimatarve. Vapailla työmarkkinoilla olevia ammattilaisia ei kuulemma yksinkertaisesti ole. Jos Stera tekee rekrytoinnin Suomen työmarkkinoiden sisällä, on se pois joltain muulta alan yritykseltä. Ongelma ei helpotu jatkossakaan, sillä työmarkkinoilta eläköityy koko ajan enemmän väkeä, kuin mitä sinne tulee.
Työvoiman tarvetta vahvistaa entisestään eräs toinenkin trendi: koronan aiheuttaman maailmanlaajuisten tuotanto- ja toimitusketjujen shokkien vuoksi teollisuutta on palannut takaisin Eurooppaan viime vuosina. Myös vihreä siirtymä vahvistaa Euroopan teollisuustuotannon edellytyksiä.
Tilannekuvaa kirkastetaan parhaillaan Säätytalolla käytävissä hallitusneuvotteluissa.
Eiköhän perussuomalaiset joudu ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja lusikoimaan tämänkin uhittelun kitusiinsa. Fakta on, että teknologiateollisuus tarvitsee 13 000 uutta työntekijää vuosittain, koko elinkeinoelämän tarpeet ovat paljon enemmän ja terveydenhoito on vielä aivan eri asiansa. On selvää, että sellaista määrää työntekijöitä ei löydy Suomesta.
Seutumajakka 8.5.2023