Facebook täyttyi viime viikolla onnellisten nuorten ja heidän vanhempiensa päivityksistä, joissa iloittiin pääsystä mieluisaan opiskelupaikkaan. Lämpimät onnitteluni Inga, Kerttu, Miila ja moni moni muu! Hienoa, että toiveenne toteutuivat! Onnittelut myös vanhemmille, jotka elävät mukana nuortensa toiveissa ja pettymyksissä.
Haluan lohduttaa teitä, jotka ette tällä kertaa päässeet tavoittelemaanne kouluun. Elämä ei pysähdy tähän, vaikka pettymys kirvelee. Erityisen karvaalta tuntuu varmasti silloin, kun on toistamiseen yrittänyt eivätkä koulun ovet taaskaan auenneet. Läheisten rooli korostuu tsemppaamisessa ja unelmien sirujen keräämisessä. On tärkeää osoittaa pettyneelle, ettei epäonnistuminen määrittele henkilöä. Mitä sitten vaikka olisi kolmatta kertaa pyrkimässä samaan opinahjoon? Jollekin ovat ovet auenneet neljännellä kerralla.
Edessä olevan vuoden voi käyttää monella mielekkäällä tavalla. Jos jäi ilman korkeakoulupaikkaa, voi avoimessa yliopistossa ja avoimessa ammattikorkeakoulussa suorittaa opetussuunnitelman mukaisia, kaikille avoimia opintoja. Jos myöhemmin hakeutuu tutkinto-opiskelijaksi, voidaan avoimessa suoritetut opinnot lukea osaksi tutkintoa. Avoimen opinnoissa saa hyvän kuvan, millaista alan opiskelu todella on.
Korkeakoulu ei aina ole ainoa tie alalle. On olemassa myös muita, vähän pitempiä reittejä päästä unelmiensa ammattiin. Sekä ammatillisessa koulutuksessa että korkeakoulussa voi nykyään rakentaa opintopolkunsa yhdistelemällä tutkintoonsa opintoja myös lähialoilta sekä muiden oppilaitosten ja korkeakoulujen koulutuksista.
Hyödyllinen vuosi voi sisältää lukion päättötodistuksen arvosanojen korotusta aikuislukiossa, kesäyliopistossa tai kansanopistossa. Kansanopistoissa pystyy edistämään myös avoimen yliopiston opintoja.
Tai mitäpä jos vuosi kuluisi ulkomailla opiskellen, vapaaehtoistyötä tai palkkatyötä tehden? Kielitaito ja elämänkokemus ainakin karttuisivat, ja saattaisi kirkastua, mitä haluaa seuraavaksi elämässään tehdä. Joskus auttaa kauas meneminen, jotta näkisi lähelle.
Yksin ei kannata jäädä pettymyksensä kanssa vaan puhua rohkeasti läheisten ja ystävien kanssa. Neuvontaa urapohdintoihin saa myös työ- ja elinkeinotoimistoista. Ei ole lainkaan noloa muuttaa suunnitelmia. Eivät vanhemmatkaan aina tiedä, mitä haluavat.Tärkeintä on, että päätös lähtee nuoresta itsestä. Mihinkään kouluun ei pidä hakea muiden odotuksia täyttääkseen.
Tsemppiä siis pettyneille. Kun yksi ovi sulkeutuu, avautuu yleensä toinen kiinnostava. Kannattaa katsoa sinne avoimin mielin.
Julkaistu Raahen seudussa 12.7.2021