Raahen Pimiät, kansanedustajan tervehdys

Oikein hyvää huomenta teille kaikille!

Olen Liisa Lumijärvi, kansanedustaja Hanna-Leena Mattilan maakunta-avustaja ja tuon kansansanedustajan tervehdyksen tilaisuuteen, koska edustaja Mattila on parhaillaan saattamassa veljeään viimeiselle matkalle.

Arvoisat kuulijat!

Viidettä kertaa järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna mielenkiintoista ja monipuolista ohjelmaa Raahessa. Puuhakkaiden päivien nimi, Raahen pimiät alkaa pikku hiljaa juurtumaan ja ottamaan paikkansa raahelaisten sanastossa. Kuka edes muistaa, että nimi oli aikaisemmin Pekan pimiät?

Hankekeskus on jälleen kerran ylittänyt itsensä! Viikonlopun tapahtuma on kasvanut nelipäiväiseksi karnevaaliksi, jossa löytyy jokaiselle jotakin. Osa ohjelmistossa on samaa kuin muinakin vuosia, yksinkertaisesti siksi, että niistä saatiin niin hyvä palaute. Tänäkin vuonna on saatu metsästää kiiltomatoja ja etsiä aarteita rompetorilta. Myös tänä vuonna valitaan Wanha Raahen vuoden talo tai miljöö. Se itse asiassa julkistetaan ihan hetkisen kuluttua.

Hankekeskuksen monipuolisesta toiminnasta täytyy nostaa esille nimenomaan arvomaailma, jossa on erityinen sija vanhan rakennuskulttuurin vaalimiselle. Olette hienosti edistäneet tahollanne vanhan rakennuskannan peruskorjaamista ja säilymistä jälkipolville. Teillä on paljon hyviä ideoita elävöittää puu-Raahen aluetta niin, että se olisi elämää täynnä oleva kaupunginosa eikä kuolleelta näyttävä ja tuntuva museokortteli. Monelle raahelaiselle on esimerkiksi seminaarin alue saattanut jäädä vieraaksi, mutta talvisten Puluvärkki Ice -tapahtumien ja toukokuisen kevätmessun myötä on sekin alue puhjennut uudelleen kukkaan ja tullut tutuksi useille sadoille ulko- ja sisäpaikkakuntalaisille.

Vanhan alueen eläväksi tekemistä lupaa tämänkin päivän ohjelma täällä Rantatorilla. Raahen pimiät kokoaa yhteen useampia toimijoita, jolloin kaikki hyötyvät siitä, että eri asioista kiinnostuneet ihmiset lähtevät liikkeelle.

Arvoisat kuulijat!

Vaikka kansanedustaja Mattila ei itse pääse osallistumaan päivän tapahtumiin, kokosi hän listan kiinnostavista ohjelmanumeroista, jonne olisi ollut mukava mennä mukaan.

Ilman muuta hän olisi ollut kuulemassa seuraavaa ohjelmassa olevaa: Mikä talo tai miljöö vanhassa Raahessa saa kunniamaininnan? Hänellä on kuulemma kyllä omia veikkauksia, mutta nähtäväksi jää, osuuko arvaus kohdilleen. Hän olisi myös ollut kiinnostunut käymään Rompetorilla ja koluamaan pöytiä ja päälle päätteeksi olisi ohjelmassa ollut runonlausuntaa. Jo tuo nimi Äläskeleposet on hänestä aika houkutteleva ja Raahen murretta parraimmasta päästä!

Kaiken ohjelmassa olevan lisäksi paikalliset kivijalkakauppiaat pitävät liikkeensä auki poikkeuksellisen pitkään ja ovat laittaneet tarjolle omia houkutuksiaan arvatenkin kelpo hintaan. Kannattaa suosia paikallisia kauppiaita, jotta meillä olisi jatkossakin kivijalkakauppoja täällä Raahessa.

Eduskunnan syyskausi käynnistyy ensi viikon keskiviikkona. Kansanedustaja lataili heinäkuulla akkuja, että jaksaa taas pitkän talven. Elokuulla hän on tavannut aktiivisesti ihmisiä alueen kesätapahtumissa. Valiokuntakokoontumisia ja kesäkokous on myös ollut ohjelmassa. Tampereen valiokuntamatkallaan hän pääsi tutustumaan vanhustenhoitolaitokseen, jossa olot olivat hyvin kodinomaiset. Siellä vanhukset saivat elää oman aikataulun mukaisesti. Tila oli viihtyisäksi entisöity entinen Fiskarsin tehdas. Mitä mahdollisuuksia meilläkin löytynee vanhasta Raahesta?

Raahen kaupungin puolesta Hanna-Leena Mattila kiittää Hankekeskuksen ahkeria ja innovatiivisia toimijoita toimintaviikonloppujen järjestelyistä! Raahen kaupungin puolesta hän myös toivottaa Raahen pimiöitten markkinakansalle hauskoja hetkiä ja hyviä ostoksia mukavassa seurassa!