Heinäkuussa käynnistyi kuuma keskustelu, pitäisikö venäläisturisteilta evätä viisumioikeus vaiko ei.
Venäjä poisti koronan vuoksi asettamansa matkustusrajoitukset 15. heinäkuuta, minkä jälkeen venäläiset ovat voineet tulla turistiviisumilla Suomeen. Suomi on toiminut heille myös kauttakulkumaana muualle Eurooppaan.
Tämä ei ole mennyt valtaosan mielestä oikein. Venäläisten turistien ostosmatkailu on ärsyttänyt, ja se on purkautunut jopa Venäjän hyökkäyssodan symboliksi muodostuneiden Z-merkkien spreijaamisena venäläisturistin auton kylkeen Imatralla.
Hyvällä syyllä voi ihmetellä, miksi sallitaan venäläisturistien matkustavan maahamme huvittelemaan, kun samaan aikaan Venäjä tuhoaa Ukrainaa ja tappaa siellä siviilejä kaikki sotarikoskriteerit täyttäen.
Suomalaiset ovat ottaneet Ukrainan asian omakseen. On avattu sydämet, kukkarot ja kotien ovet ihmisille, joiden rauhallisen elämän presidentti Putin sotki harhaisen maailmankatsomuksensa vuoksi. Hyökkäyssotaa käyvän maan kansalaisten vapaa huvittelu ulkomailla ja samaan aikaan pakotepolitiikan aiheuttama elinkustannusten nousu Suomessa ja muualla Euroopassa eivät ole moraalisesti kestävä yhtälö.
Hallituksen asiasta vastaavat ministerit ovat perustelleet nihkeyttä puuttua turistiviisumeihin sillä, että asiasta pitäisi linjata EU-tasolla ja Schengen-maiden kesken. Näin varmasti onkin, mutta jos asiasta ei saada aikaan yhteistä sopimusta, pitää Suomen tarvittaessa tehdä oma ratkaisu kuten Baltian maat ovat tehneet. Onnetonta olisi piiloutua EU:n selän taakse.
Turistiviisumin puoltajat ovat perustelleet näkemystään sillä, että koronavuosien hiljentämät ostoskeskukset itärajalla tarvitsevat itäturistien matkailueuroja.
On myös ajateltu näin, että tiukassa informaatiosensuurissa elävillä venäläisillä olisi mahdollisuus tietää totuus Venäjän erikoisoperaatiosta, kun matkailevat Suomessa ja muualla Euroopassa.
Jos turistiviisumien myöntämistä jatketaan, voisi hakemuksessa kysyä Ukrainan ulkoministeriöstä tulleen ehdotuksen mukaisesti, kannattaako viisumin hakija Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja olisiko hän halukas lahjoittamaan viisumimaksun Ukrainan hyväksi.
Pakotteet tuntuvat eniten tavallisen venäläisen arjessa, ja niin pitää ollakin. Omalta osaltaan ne luovat painetta Venäjän johdon suuntaan, jolla ei tunnu olevan haluja lopettaa sotaa ihan lähitulevaisuudessa. Vaikka kannatuskyselyjen luotettavuutta voi aina kyseenalaistaa, vaikuttaa presidentti Putinin toimilla olevan vahva tuki kansalta.
Kalajaska 3.8.2022 ja Raahen Seutu 8.8.2022