Osallistuminen ilmastotalkoisiin on kompensoitava

Raahelaiset kansanedustajat Hanna-Leena Mattila (kesk.) ja Katja Hänninen (vas.) ovat hyvillään SSAB:n ilmoituksesta tuottaa terästä jatkossakin Raahen tehtaalla. Yhtiön viimeaikaiset toimet investoida useilla miljoonilla Raahen yksikköön ovat viitanneet toiminnan jatkumiseen, mutta virallista ilmoitusta on kaivattu hälventämään tehtaan tulevaisuutta varjostaneita uhkakuvia.

Hyvässä uutisessa on kansanedustajien mukaan huomioitava kuitenkin se tosiasia, että uusi teräksentekoprosessi tulee vähentämään merkittävästi tehtaan nykyistä henkilöstöä. Vähenemä tulee joka tapauksessa olemaan useita satoja ja jopa toista tuhatta. Näin merkittävällä henkilöstömäärän supistumisella tulee olemaan myös väistämättömät vaikutukset alueen muuhun elämään.

Kansanedustajat edellyttävätkin, että Suomen valtio merkittävänä SSAB:n osakkeiden omistajana käynnistää yhteistyössä SSAB:n kanssa toimet, joilla pystytään torjumaan äkillisen rakennemuutoksen aiheuttamia aluetaloudellisia iskuja.

SSAB:n Raahen tehdas on ollut yksi merkittävimmistä teollisuuden päästöjen aiheuttajista Suomessa ja uusi teknologia mahdollistaa päästöjen merkittävän vähenemän. Kansanedustajat pitävät kuitenkin vähintään kohtuullisena, että ilmastotalkoisiin osallistuminen korvataan asianmukaisella tavalla kuten on toimittu vastaavissa tilanteissa esimerkiksi Uudessakaupungissa, Salossa, Oulussa ja Kemissä.
Tiedotusvälineet 2.2.2022