On aika lunastaa lupaukset

Eduskuntavaalit ovat takana, ja kansa on kertonut mielipiteensä, mihin puolueisiin se luottaa. Parhaillaan käydään hallitusneuvotteluja, ja valtaa on tarjolla niille, joille annettiin luottamusta vaaleissa.

Keskusta ei saanut kansalta vahvaa valtakirjaa nyt eikä edellisissä vaaleissa. Silloin jo käytiin vakava keskustelu oppositioon menosta, koska vaalitulos oli niin huono. Hallitukseen kuitenkin mentiin, koska erityisesti tuottajat ja yrittäjät vetosivat keskustaan: ”Kuka meistä huolehtii, jos keskusta ei ole hallituksessa?” Näin ajoi isänmaan etu oman edelle.

Heti vaalien jälkeen alkoi perussuomalaisten taholta painostaminen hallitukseen vuoroin isänmaallisuuteen vedoten ja vuoroin syytöksillä rintamakarkuruudesta, jos ei lähdetä.

Nyt on toisten, niiden, jotka saivat vaaleissa luottamusta, vuoro kantaa vastuuta. Erityisesti perussuomalaisilta Suomen kansa – ja kyllä – myös Suomen keskusta odottaa uhopuheiden lunastamista ja vaalilupausten täyttämistä: bensan hinnan laskemista, teiden, maatalouden ja vanhustenhoidon kuntoon laittamista.

Keskusta toivoo, että näiden tärkeiden asioiden tavoittelussa onnistutaan, ja lupaa kyllä muistuttaa, jos vaalilupaukset meinaavat unohtua. Mielenkiinnolla myös odotamme, miten 6 miljardin leikkaukset iskevät perussuomalaisten äänestäjiin, joista todennäköisemmin löytyy sosiaaliturvan tarvitsijoita kuin kokoomuksen hyväosaisista. Näin isoja säästötavoitteita ei nimittäin kuitata leikkaamalla kehitysapurahoja, mikä on ollut perussuomalaisten perusresepti kaikkeen.

Keskusta on saanut kuusi vuotta kuulla arvostelua ja tulla nimetyksi syylliseksi kaikkeen mahdolliseen Suomessa. On siksi oikein, että vaalien voittajat, niin kokoomus ja erityisesti perussuomalaiset pääsevät pistämään Suomen kuntoon.

Keskusta on kantanut vastuuta isänmaan asioista 16 vuotta viimeisen 20 vuoden aikana, mutta onneksi isänmaata voi palvella oppositiossakin. Lupaamme tukea hallituksen aidosti hyviä esityksiä, joissa löytyy yhteinen sävel. Jos esitykset edistävät yrittäjyyttä, maa- ja metsätalouden asiaa ja koko Suomen elinvoimaisuutta, on niitä helppo kannattaa.

Hallitusvastuussa pääsee vaikuttamaan, mutta valta myös kuluttaa: kahdeksan vuoden takainen vaalivoitto ja suurin edustajamäärä voivat sulaa tuossa ajassa puoleen, kuten on nähty.

Porvarihallitus saadaan kyllä aikaiseksi ilman keskustaakin. Kansanliikkeemme kannalta on elintärkeää löytää uusi tie ja oma ääni. Se ei löydy, jos ollaan hallituksessa.

Kalajaska 26.4.