Uudella hallituksella on edessään kiperiä hetkiä joutuessaan ratkomaan sosiaali- ja terveyspalveluiden haasteita. Moni sote-sektorilla vallitseva pulma on pahentunut omista ja maailmalta lähtöisin olevista syistä johtuen.
Väestön ikääntyminen ja siitä johtuva kasvava hoidon ja hoivan tarve ovat olleet nähtävissä jo vuosia sitten. Edellinen hallitus toteutti sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen 14 vuotta kestäneen yrittämisen jälkeen, mutta sitä on vaikea jalkauttaa, kun samaan aikaan painitaan historiallisen kovan hoitajapulan, koronan aiheuttaman hoitovelan ja alimitoitettujen budjettien kanssa.
Hallitusohjelmaan on kirjattu kannatettavia asioita sosiaali-ja terveydenhuollon osalta.
Hyvältä kuulostaa hallitusohjelmaan kirjattu lupaus, jonka mukaan hallitus sitoutuu rahoittamaan täysimääräisesti hyvinvointialueille annettavat mahdolliset uudet tehtävät tai niiden laajennukset tai keventämään tehtäviä vastaavasti. Hallitus lupaa myös tehdä kaikista tehtävämuutoksista perusteelliset vaikutustenarvioinnit ennen päätöksentekoa.
Hallitusohjelmaa lukiessa alkaa pian kuitenkin valjeta, että kauniit puheet ovat eri asia kuin ohjelman mukana olevat liitteet. Niistä käyvät ilmi rajut leikkaukset sosiaali – ja terveyspalveluiden rahoitukseen, mikä jättää likaisen työn lähipalveluiden heikentämisestä hyvinvointialueiden harteille. Vaikka hallitusohjelmassa esimerkiksi luvataan puoltaa poikkeuslupaa pienten sairaaloiden perusterveydenhuollon ympärivuorokautiselle päivystykselle vuoteen 2025 saakka, hyvinvointialue tuskin hakee lupaa, jos sille annettavia toimintaresursseja leikataan ohjelmaan kirjoitetun kaltaisesti.
Lääkäriliitto on jo ehtinyt ottamaan kantaa pitäen hallitusohjelman tavoitteita ja keinoja ristiriitaisena sekä moittii rahoituksen leikkaamista vastuuttomaksi politiikaksi.
Olen huolissani pienempien sairaaloiden tulevaisuudesta. Jos seuraavan neljän vuoden aikana leikataan toista miljardia euroa hyvinvointialueiden rahoituksesta, tulee se väistämättä näkymään pienempien sote-asemien lakkauttamisena ja pienten sairaaloiden palvelutason supistamisena.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella tarvitaan pieniä sairaaloita purkamaan pitkiä päivystyksen jonoja. Ilman Raahen ja Oulaskankaan sairaaloiden päivystyksiä Oulun yliopistollinen sairaala olisi hukassa. Tilanteesta kertoo paljon se, että Oulun päivystystä kutsutaan Raatteen tieksi. Mitä se mahtaa olla, jos kaikki päivystystyö keskitetään sinne?
Raahen Seutu 10.7.2023