Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?

Näin kysyivät tuottajat viime viikolla tapahtumissa eri puolilla maata. Havahduttaakseen ihmiset ymmärtämään mitä tuottajalle jää käteen tuotantokustannusten jälkeen, myivät he viiden kilon perunapussia 50 sentillä. Halutessaan ihmiset saivat maksaa reilumman hinnan.

Suomalaiset kuluttajat arvostavat kotimaassa tuotettua ruokaa. Kotimaisuus on tae hyvästä laadusta ja korkeasta eettisyydestä, jolla ruoka tuotetaan. Eläinten hyvinvoinnista pidetään huolta eikä kasveihin ruiskutella ylimääräisiä kemikaaleja.

Suomalainen kuluttaja olisi myös valmis maksamaan ruoasta enemmän, kun tietäisi sen menevän suoraan tuottajalle. Ruokaketjussa onkin tahoja, joiden pitäisi katsoa peiliin ja myöntää ahneutensa. Ahneuteen on hyvät puitteet jo siinä, että Suomessa on markkinat jaettu harvan toimijan kesken.

Ruokatieto ry:n mukaan kaupan ala ja elintarviketeollisuus saavat 5,70€, kun jauhelihakilo maksaa 9,40€. Arvonlisävero on 1,10€ ja tuottajan osuus 2,60€. Hinta lukitaan vuodeksi tietämättä, miten tuotantokustannukset muuttuvat vuoden aikana. Esimerkiksi lannoitteiden hinnat ovat nousseet 150 prosenttia vuoden 2021 aikana. Maidontuottajien tilanne on nyt niin heikko, ettei kaikkien menojen jälkeen jää käteen yhtään mitään.

Ministeri Leppä kutsui lokakuun alussa koolle tuottajien, kaupan alan ja pankin edustajat keskustelemaan, miten käsillä olevaa ruokakriisiä voitaisiin helpottaa. Sekä kauppa ja pankki lupasivat tuottajille joustoja, joita soisi tulevan mieluummin heti kuin myöhemmin. Tilanne on aidosti niin huono. Joka päivä tulee ilmoituksia tilojen lopetuksista, eikä uusia ole tulossa tilalle.

Poliittinen ilmapiiri on myös tuottajan kannalta tympeä. Vihreiden ja vasemmistoliiton edustajien puheissa maatalous nimetään pahantekijäksi, mikä pitäisi nitistää keinolla millä hyvänsä. Eläinten pitoon ja ympäristöön liittyvää lainsäädäntöä pitäisi kiristää jatkuvasti tiukemmalle. Samaan aikaan näyttää ymmärrys puuttuvan, miten tuottaja voisi tehdä ympäristöinvestointeja, kun maatalouden kannattavuus on niin heikko.

Meidän kaikkien kannattaisi olla kiinnostuneita siitä, mitä tuottajille kuuluu. Heidän jaksamisensa on aivan kriittinen asia Suomen ruokaturvan kannalta. Mikä on suomalaisen talonpojan nitistäjien vaihtoehto, jos tuottajat kerta kaikkiaan vaan loppuvat? Ovatko ne valtion kolhoositilat? Tuodaan ruoka muualta?

Monenlaisia vitsauksia ovat Suomen talonpojat kokeneet vuosisatojen aikana, mutta tämän ajan vihulaiset ovat ihan kotoperäisiä.

Kalajokilaakso 24.11.2021