Maatalouden asia pitäisi olla yhteinen asia

Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila pitää edustajakollega Esko Kivirannan esitystä parlamentaarisen maatalouskomitean perustamisesta erittäin kannatettavana asiana. Kivirannan mukaan salikeskusteluissa on ilmennyt niin paljon ymmärrystä maatalouden ahdingolle, että sitä pitäisi ryhtyä selvittämään parlamentaarisin voimin, jossa ovat mukana kaikki puolueet.

Mattila kertoo pettyneensä muiden eduskuntaryhmien torjuvaan asenteeseen viime kesänä, kun maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) pyrki saamaan salikeskusteluaiheeksi maatalouden tulevaisuuden Suomessa. Mattila lähestyi aiheella puheenjohtaja Kalmaria, sillä useat puhelut pohjoispohjalaisilta tuottajilta kertoivat alalla vallitsevasta hätätilasta. Tuottajat ovat taloudellisesti ja henkisesti jaksamisensa äärirajoilla, eikä tilannetta helpota joidenkin poliittisten ryhmien maatalousvihamielinen asenne. Maatalouden ahdingosta tietoinen Keskustan eduskuntaryhmä allekirjoitti puheenjohtaja Kalmarin laatiman keskustelualoitteen, mutta muilta ryhmiltä ei tullut vastakaikua. Näin tuottajien kaipaama keskustelu jäi toistaiseksi käymättä.

On erittäin valitettavaa, että kotimaisen maa- ja metsätalouden asia on ajautunut ainoastaan Suomen Keskustan huolenaiheeksi. Tosi asioita tällä hetkellä maataloustuotannossa ovat korkea kulurakenne ja heikko tulotaso. Tilanne on ollut jo pitkään haasteellinen, mutta kuluneen vuoden aikana käsistä karanneet tuotantokustannukset ovat syösseet useat toimijat katastrofaaliseen tilanteeseen taloudellisesti ja henkisesti. Joka päivä lopettaa useampi tila toimintansa eikä uusia ole tulossa tilalle.

Niin tärkeät asiat kuin ruokaturva ja huoltovarmuus pitäisi kiinnostaa kaikkia puolueita. Tällä hetkellä maatalous on vakavassa kannattavuuskriisissä, ja sen ratkomiseksi tarvitaan yhteistä tahtotilaa.
Tiedotusvälineet 2.2.2022