Luota huomiseen

Viime viikon hyviä uutisia oli hallituksen yhteinen näkemys perhevapaauudistuksen sisällöstä. Uudistus mahdollistaa perhevapaiden nykyistä tasaisemman jakautumisen perheessä äidin ja isän kesken. Se tulee kannustamaan isejä nykyistä enemmän osallistumaan lastenhoitoon ja isien työnantajia päästämään isät perhevapaille.

On ihan hyvä antaa tähän uudistukseen hieman perspektiiviä, miten asiat järjestettiin ennen. 60-luvun loppupuolella työssä käyvän äidin äitiysloma oli kuusi viikkoa, ja sen jälkeen piti palata töihin ja järjestää lapsen hoito, miten parhaiten pystyi. Oli äärimmäisen harvinaista, että isät olisivat jääneet pois töistä hoitamaan lasta.

Kunnallisen päivähoitojärjestelmän luominen 70-luvun alkupuolella oli myös lämpimästi tervetullut uudistus. Siihen asti työssä käyvän äidin lapsia olivat hoitaneet mummut, naapurin tädit tai koulunsa päättäneet tyttöset.

Pikku hiljaa kodin ulkopuolinen varhaiskasvatus on tullut yhä tavoitteellisemmaksi. Pidän hyvänä, että varhaiskasvatusoikeutta on laajennettu. Erityisesti hauraammista perhetaustoista olevien lasten on todettu hyötyvän tästä mahdollisuudesta. Yhtä tärkeää on kuitenkin, että uusi perhevapaamalli mahdollistaa edelleen kotona tapahtuvan lapsen hoitamisen ja sitä tuetaan taloudellisesti entiseen malliin.

Toivotaan, että perhevapaauudistus kannustaa osaltaan perheiden perustamiseen. Me päättäjät mietimme monialaisesti keinoja, joilla saadaan perheenperustamisiässä olevien työssäkävijöiden tulevaisuuden uskoa vahvistettua.

Äitien osallistuminen työelämään nykyistä enemmän on yksi tärkeä osatekijä työllisyysasteen kasvattamisessa. Vaikka perheuudistuksen keskiössä ovat perheet, on työllisyysnäkökulma myös oleellinen. Meillä on silti vielä jonkin verran jumpattavaa, jotta etenkin naisilla olisi valittavana sekä perhe – että työelämä eikä joko tai.

Vuoden 2020 valtiopäivät käynnistyivät viime viikolla presidentti Niinistön puheella. Ilahduin eniten puheen osiosta, jossa synkistelyyn taipuvainen presidenttimme kertoi pitävänsä hyvänä Iltasanomien julkaisemaa, 20-sivuista Luota huomiseen -liitettä asioista, mistä me suomalaiset ja nykyajassa elävät ihmiset voimme iloita.

Tämä liite kannattaa kyllä kaikkien lukea. Se piristää kummasti ja antaa uskoa ihmiskunnalle, että hyvää elämää on tulevaisuudessakin. Useimmiten hyvät asiat ovat vaatineet pitkän kypsymisen, jotta on päästy nykytilanteeseen.

Ja mitä enemmän tietää eri asioiden historiasta, sen tyytyväisempi on, että elää tässä ajassa.