Kyytiä cruella de vileille

Eduskuntatalon syksyssä olen päässyt nyt kauden alettua perehtymään käytännössä kansanedustajan työhön ja kokenut sen mielenkiintoisena. Vaikuttamisen kanavat ovat hahmottuneet, ja erityisesti suora keskustelu vastuuministerin kanssa esimerkiksi miksi kasitien pitäisi kuulua runkoväylien joukkoon, on luonteva tapa viedä eteenpäin meille pohjoissuomalaisille tärkeitä asioita.

Näyttää tulevan vastaan aiheita, jotka saattavat riipaista edustajaa vähän syvemmältä. Viime viikolla käsittelyssä oli lakiesitys eläinten hyvinvoinnista. Päiväni oli alkanut jo aamulla, ja illalla kellon käydessä kymmentä pääsin vihdoin puhumaan pentutehtailusta.

Moni muistaa tarinan 101 dalmatialaista, jossa ilkeä Cruella de Vil himoitsi itselle pentujen turkeista tehtyä takkia ja eikä kaihtanut rikollisia keinoja päämäärään päästäkseen. Käsittelyssä oleva lakiesitys pyrkii pysäyttämään tämän kaltaiset toimijat, jotka tuottavat koiria järkyttävissä oloissa ahneus mielessä, vähät välittämättä onnettomista lopputuloksista.

Piittaamaton toiminta pentujen tuottamisessa on johtanut monisairaisiin ja elinkelvottomiin pentueisiin, jotka on puoli-ilmaiseksi myyty parkkipaikkamyyntinä hyväuskoisille asiakkaille. Oma lajinsa on myös vaarallisten ja vahingollisten yksilöiden ns. tappajakoirien tahallinen tuottaminen.

Lakiesitys tähtää koiran pakkorekisteröintiin, joten koiranomistajan on tiedettävä koiran hankintahistoria, ja se on pystyttävä tuomaan avoimesti esille. Rekisteröintivelvollisuus tuo pentujen tuotantoon ryhtiä ja vastuullisuutta, jonka myötä sairaiden pentueiden määrä vähenee ja uusien koiranomistajien asiakasturvallisuus ja tyytyväisyys paranee. Voimaan tullessaan laki lopettaa toivottavasti myös laittoman koirien maahantuonnin.

Aiheen tiimoilta olisi suotavaa käydä myös arvokeskustelu äärimmilleen viedyn jalostuksen tarkoituksenmukaisuudesta. Ovatko ulkonäköön liittyvät jalostetut ominaisuudet tavoittelemisen arvoisia? Esimerkiksi tietyillä roduilla muuhun kehoon nähden ylisuuri pää saattaa näyttää aikuisella koiralla söpöltä, mutta on todellisuudessa johtanut koiran kannalta luonnottomaan tilaan. Alatiesynnytys ei ole mahdollista, koska pennun pää ei mahdu tulemaan ulos luonnollisen synnytyskanavan kautta, vaan pennut on autettava ulos sektiolla. Vaikka pintamuoti suosii monenlaista luonnottomuutta, loppuu ymmärrys, kun toiminta kohdistuu puolustuskyvyttömiin luontokappaleisiin.

Voimaan tullessaan laki kohentaa pennun tuottajien mainetta ja vähentää sen ympärillä olevia epätoivottavia ilmiöitä, mutta lopullinen vastuu on kuluttajalla: se mitä hän tahtoo ja pitää oikeana, ohjaa myös markkinoita.