Kovaa sote-keskittämistä tiedossa

Alkukesästä Pohteen alueen kunnissa ehdittiin jo iloita aluehallituksen päätöksestä puolta sote-asemia jokaisella paikkakunnalla. Toukokuussa kuntiin lausunnolle lähtenyt esitys tarpeenmukaisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella sai osakseen paljon palautetta, joista
kävi ilmi vahva pelko palveluverkon harvenemisesta. Palaute otettiin tosissaan, ja Rannikon alueella Siikajoenkylän, Vihannin ja Himangan sote-palveluiden käyttäjät saivat huokaista helpotuksesta.

Nyt tämä ilo näyttää osoittautuvan ennenaikaiseksi. Kesäkuussa julkistettu hallitusohjelma kohdentaa miljardien leikkaukset hyvinvointialueille.

Kun rahaa on käytettävissä reilusti vähemmän, tulee se väistämättä näkymään pienempien sote-asemien sulkemisena ja pienten sairaaloiden palvelutason supistamisena. Vaikka hallitus lupaa esimerkiksi puoltaa pienten Raahen kaltaisten sairaaloiden ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyslupia vuoteen 2025 saakka, poikkeusluvan jatkoa tuskin haetaan, kun menot joudutaan hyvinvointialueella priorisoimaan karkealla otteella.

Hallitusta kohtaan voi aidosti tuntea myötätuntoa, koska sosiaali- ja terveyspalveluiden haasteet ovat vaikeita. Moni sote-sektorin pulma on pahentunut omista ja maailmalta lähtöisin olevista syistä johtuen. Väestön ikääntyminen ja siitä johtuva kasvava hoidon ja hoivan tarve ovat olleet nähtävissä jo vuosia sitten.

Edellinen hallitus toteutti sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen 14 vuotta kestäneen yrittämisen jälkeen. Uudistuksen toimivuus on vielä pitkässä kuusessa, kun samaan aikaan painitaan historiallisen kovan hoitajapulan, koronan aiheuttaman hoitovelan ja alimitoitettujen budjettien kanssa.

Voi aiheellisesti kysyä: Kohentuuko maamme sosiaali-ja terveydenhuollon tilanne rahoitusta leikkaamalla? Paranevatko ihmiset pitenevissä hoitojonoissa ja kun matka terveysasemalle kasvaa? Kykeneekö Oulun yliopistollisen sairaalan päivystyspalvelu selviytymään kasvavasta asiakasmäärästä, jos myös Raahen päivystys keskitetään sinne? Tätäkö äänestäjät halusivat kevään vaaleissa?

Kysymyksiin joutuvat vastaamaan paitsi Pohteen aluevaltuutetut mutta ennen kaikkea hallituspuolueen edustajat vielä tämän syksyn aikana.

Siikajokilaakso 3.8.2023