Kiinteistökaupat tarkempaan syyniin

Jyväskylän Kangaslammella asuva työtön venäläinen nuoripari hankki autiotilan Uuraisilta perheen loma-asunnoksi. Tila sijaitsee Ilmavoimien harjoitusalueen alapuolella.
Pietarilainen liikemies hankki Pyhtäältä yrityksensä nimiin 10 hehtaarin kokoisen maa-alueen kylpylää varten. Alue sijoittuu Suomen puolustuksen kannalta tärkeän Haukkavuoren suurtehotutka-aseman välittömään läheisyyteen.
Vastaavan kaltaisia tapauksia löytyy ympäri Suomea. Vuosien varrella venäläiset ovat tehneet kauppoja ilmavalvonta- ja lennonjohtojärjestelmien, tutka-aseman, räjähdeainevarikon, ammusvälinevaraston ja salaisen ilmasotaharjoitusalueen naapurustossa. Venäläisomisteisia kiinteistöjä löytyy kaikkien sotilaslentokenttien kyljestä. Maata ja kiinteistöjä on hankittu venäläisomistukseen myös huoltovarmuuden kannalta merkittävien tietoliikennemastojen ja sähkönjakelun kantaverkon lähialueilta sekä tie- ja raideliikenteen solmukohdista.
Tämän vuoden aikana venäläiset ovat tehneet enemmän kiinteistökauppoja kuin koko viime vuonna.
Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiesitystä, joka on suunnattu estämään kiinteistöomistuksen avulla tapahtuvaa hybridivaikuttamista.
On tärkeää, että valvontaa tiukennetaan myös kiinteistökauppojen osalta. Kiinteistökaupat ovat olleet tarkassa syynissä vuodesta 2020 lähtien, jolloin kaikkien EU:n ulkopuolelta tulevien on pitänyt hakea kaupoille lupa puolustusministeriöstä. Uudistuksen tarkoitus on varmistaa, ettei kauppaan sisälly Suomen kannalta turvallisuuspoliittisia riskejä.
Kukaan ei voi sanoa varmaksi kaupanteon hetkellä, mitä myydyssä kiinteistössä tulevaisuudessa tapahtuu. Siksi kansalaisten valppaus onkin osoittautunut tärkeäksi. Jos havaitaan, että kiinteistössä on jotakin sellaista toimintaa, mikä uhkaisi maanpuolustustamme, kiinteistö pitää voida pakkolunastaa.
Kuluneen vuoden aikana olemme nähneet, mihin kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan Venäjä pystyy.
Vaikka naamiot on riisuttu ja kaikenlainen varautuminen on viisautta tässä maailman ajassa, on myös hyvä tiedostaa, ettei pelon lietsominen ole Suomen edun mukaista. Vihollisen tarkoitusperiin sopisi hyvin, että tuntisimme turvallisuuden tunteemme heikentyneen.
Suomessa ovat ajantasaiset puolustusvoimat, hyvä presidentti, tolkku puolustusministeri ja kansalla vahva maanpuolustustahto. Voimme siis edelleenkin nukkua yömme rauhassa eikä meitä päästä noin vain yllättämään.

Julkaistu Raahen Seudussa 14.11.2022