Kehysriihi ratkaisee monta asiaa

Ilmassa alkaa olla huolestuttavia merkkejä siitä, että talous-, työttömyys- ja velkaongelmien rinnalla kytee vaara osattomuudesta, eriarvoisuudesta ja kahtiajakautuneisuudesta. On erityisen arveluttavaa, että luottamusta yhteiskuntarauhaa ylläpitäviin instituutioihin horjutetaan tahallisesti ja kansanjoukkoja tottelemattomuuksiin yllyttäen jopa kansanedustajan toimesta.

Tilastot kertovat karua tosiasiaa, että niillä joilla meni ennen koronakriisiä huonosti, menee nyt vielä huonommin. Erityisesti lapsiperheköyhyys ja nuorison syrjäytyminen ovat yhä vakavampia ongelmia. On murheellista, että koronavuoden aikana lasten ja nuorten oppimiserot ovat kasvaneet ja monissa kodeissa voidaan pahoin. Koronaeristyneisyys on lisännyt mielenterveysongelmia ja johtanut erityisesti vanhusväestön keskuudessa huutavaan yksinäisyyteen.

Koronakriisi pilasi hallitusohjelman sisältämät julkisen talouden tasapainottamis- ja työllisyyssuunnitelmat. Kehysriihessä keskustan tavoitteena on palata takaisin mahdollisimman lähelle alkuperäistä työllisyyssuunnitelmaa, sillä koronakriisin jälkeiseen elämään täytyy olla jo näkemys. Velkaa on otettu reippaasti kriisin hoitamiseen eikä näin voida toimia loputtomasti, joten asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen.

Sosiaali -ja terveydenhuollon uudistus on iso osa ratkaisua niin lastensuojelun, terveydenhuollon kuin vanhustenhoidon tulevaisuuden kannalta. Suomi tarvitsee pitkän tähtäimen rakenteellisia uudistuksia selviytyäkseen nykymallilla alati kasvavista sote-menoista.

Uudistusta on nyt tehty toistakymmentä vuotta, ja viestikapulan on aina siepannut seuraava hallitus, kun se on livennyt uudistuksen tekijän käsistä milloin mistäkin syystä. Myös Sipilän hallituksen yrityksen jäljiltä on voitu paljon hyödyntää onnistumisia ja väistää perustuslaillisia ongelmia.

Kehysriihi ratkaisee paljon. Jos keskusta ei saa kumppaneita mukaan työllisyydenhoitosuunnitelmiin, karahtaa hallitusyhteistyö siihen. Silloin kaatuu monta muutakin asiaa, kuten sosiaali -ja terveydenhuollon uudistus. Toivotaan ettei näin käy, sillä uudistuksen toteutuminen on niin lähellä, että se olisi todella, todella harmillista.

Keskusta lähti hallitukseen hyvien uudistusten ja pontevien työllisyystoimien vuoksi. Nyt pitää saada katetta jälkimmäiselle.

Julkaistu 22.4. Siikajokilaaksossa