Jotain tolkkua pelihaittoihin

Sellainen henkilö, jolla ei ole ongelmia rahapelien pelaamisen kanssa, ei ymmärrä, miten piinaavia esimerkiksi kaupassa käynnit voivat olla.

Oli silmiä avaavaa kuulla kokemusasiantuntijan kertomusta siitä, miten kauppoihin on sijoitettu moneen kohtaan pelaamiseen kannustavia mainoksia. Jo pelkkä logon näkeminen riittää peliongelmaisella nostamaan sykettä ja sisäisen kamppailun, johtavatko askeleet tämänkin kauppareissun yhteydessä pelikoneiden äärelle vai ei. Jos ei ole tätä riippuvuutta, ei edes huomaa mainoksia ja peli-ilmoituksia.

Haittapelaaminen on iso juttu, sillä se koskettaa satoja tuhansia suomalaisia, pelaajia ja heidän läheisiään. Rahapelihaitat johtavat pahimmillaan taloudelliseen ja sosiaaliseen syöksykierteeseen, jossa on pelattu velaksi, menetetty luottotiedot ja luottamus läheisten silmissä.

Olen ollut hyvilläni, että hallitusohjelmaan tehtiin kirjaus pyrkimyksestä rajoittaa pelaamisesta johtuvia haittoja. Ongelmana se on ikiaikainen, mutta nyt ongelman suitsiminen liikahtaa myös lainsäädäntötasolla eteenpäin. Muistan jo vuosikymmenien takaa apeailmeisten mummojen ja pappojen rivit pelikoneiden äärellä. Pelaamisessa ei näyttänyt olevan iloa, sillä pieniä eläkkeitä naputeltiin vimmalla koneiden uumeniin.

Eduskunnan käsittelyssä olevassa lakiesityksessä pyritään vähentämään rahapelihaittoja muun muassa vaatimalla pakollinen tunnistautuminen kaiken rahapelaamisen yhteydessä. Tähän edettäisiin vaiheittain siten, että kaikki pelaaminen olisi tunnistautunutta viimeistään vuonna 2024. Tunnistautuminen olisi myös väline erilaisten rajoitusten ja peliestojen asettamiselle.

Veikkaukselle kuuluu kiitos siitä, että se on halunnut toimia vastuullisesti rahapelihaittojen vähentämisessä. Kehittämistyössä on ollut mukana esimerkiksi toipuvia ongelmapelaajia.

Parhaiten kokemusasiantuntijanäkemykset pääsevät esille rahapeliautomaattien sijoittelussa koskevissa periaatteissa ja esteettömässä valvonnassa. Tulevaisuudessa on kiinnitettävä huomiota siihen, mihin pelikoneet on sijoitettu, jotta niistä aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa alaikäisille ja haavoittuvassa asemassa oleville. Nettipelaamiseen kohdistuvat rajoitustoimet tulevat myös tarpeeseen.

Hiottavaa kuitenkin riittää muuten hyvässä lakiesityksessä. Esimerkiksi tappiopelaamisen kuukausiraja, 2000 euroa on erikoinen, sillä vähemmälläkin hussaamisella saa taloutensa sekaisin. Ratkaistavaksi jää myös se, miten Veikkauksen vähentyneet tuotot kompensoidaan tulevaisuudessa niin, että niillä tuettu merkityksellinen liikunta- ja kulttuuritoiminta voisi jatkua entiseen malliin.

Raahen Seutu 11.10.2021