Järkeen ja harkintaan luottaen

Soittelin iäkkäälle tädilleni pääsiäisen alla, kun koronakriisin alaista elämää oli eletty muutama viikko. Yksin elävällä tädilläni oli aika käymässä pitkäksi. Hän oli tottunut näkemään lähellä asuvien poikiensa perheitä päivittäin, ja nyt päivää rytmittivät avaruuspukuisten kotisairaanhoitajien käynnit.

Sairastavuus – ja kuolleisuusluvuilla mitattuna Suomen hallituksen harjoittama koronastrategia on ollut onnistunut. Suomen valitsema tie on rajoitusten ja eristämisen tie, jonka päämääränä on ollut hidastaa koronaviruksen leviämistä ja pelastaa ihmiselämiä. Valittu linja on ollut humaani mutta taloudellisesti kallis, koska se on tarkoittanut yhteiskunnan sulkemista.

Aluksi emme meinanneet edes käsittää, miten vakavasta asiasta koronassa on kyse. Maaliskuussa lehdissä oli surkuhupaisia juttuja kurittomista seniorikansalaisista, jotka viisveisasivat eristäytymiskehoituksista. Kun painajaismaisia, päivä päivältä pahenevia kuolleisuuslukuja kuului maailmalta, muuttui asenneilmapiiri Suomessa – jopa toiseen äärilaitaan. Siirryimme noudattamaan turvavälejä ja jäimme etätöihin ja -opiskelemaan. Liikkeellä olevia ikäihmisiä syytettiin vastuuttomuudesta, jos nämä olivat liikkeellä muulloin kuin heille varattuna kaupassakäyntiaikana.

Hyvää tarkoittavat toimet saattavat joskus johtaa ylilyönteihin, jossa lääkkeet ovat tautia kovemmat. Kun hallitus velvoitti riskiryhmäläiset eristäytyvään elämään, ei ehkä täysin oivallettu, miten kovasta toimesta henkisesti oli kyse.

Yli 70-vuotiaisiin kuuluu monenlaisia ihmisiä. Toiset ovat elämänsä huippukunnossa ja aktiivisia yhteiskunnan jäseniä, toiset taas eivät. Moni ikäihminen elää myös yksin, ja heille seniorikerhot ovat olleet henkireikä muuten yksinäisessä elämässä. Kielto tavata lähisukulaisia ja ystäviä on tarkoittanut viikkojen pitkittyessä surullista aikaa, vaikka kekseliäs ihmismieli onkin löytänyt keinot yhteydenpitoon jollakin muulla tavalla.

Kun toukokuun alussa valmiuslain voimassa oloa jatkettiin, päätettiin löysätä ikäihmisille kohdennettuja varotoimia. Nyt luotetaan senioreiden ja heidän läheistensä harkintaan tapaamisten ja lähikontaktien suhteen. Koronan tartuntatavasta tiedetään sen verran, että riittäviä turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa noudattaen kahvittelut ja näkemiset onnistuvat kyllä. Tämä on varmasti tervetullut käänne harmaiden ja yksinäisten viikkojen jälkeen.

Kesä tulee ja soittamisen lisäksi aion käydä tervehtimässä rakkaita seniorisukulaisiani – tietenkin turvavälejä noudattaen.