Alkuviikosta saimme lukea Raahen Seudusta useamman kokeneen siikajokisen valtuutetun jättävän kuntapolitiikan. Näin saman ilmiön keväällä 2019 ennen eduskuntavaaleja. Keskustan eduskuntaryhmässä moni pitkäaikainen kansanedustaja ilmoitti jättävänsä eduskuntatyön, sillä poliittinen toimintakulttuuri oli muuttunut niin vihamieliseksi, ettei eduskuntatyö tuntunut enää mielekkäältä. Palautetta on annettu poliitikoille kautta aikojen, mutta tyylin muutos pääosin epäasialliseen ja henkilöön menevään suuntaan kypsytti konkarit päätökseen jättää areena uudelle paksunahkaisemmalle somesukupolvelle.
Niin kuntapoliitikot kuin kansanedustajat saavat palautetta yhä useammin sosiaalisen median kautta, jonka eri foorumeilla esimerkiksi Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä tavoitetaan edullisesti ja nopeasti valtava määrä ihmisiä. Parhaimmillaan somessa käydyt keskustelut synnyttävät erinomaisia ideoita ja sisältävät rakentavaa palautetta. Liian usein näistä somefoorumeista on kuitenkin tullut vihan lietsonnan ja pahan mielen välikappaleita, joissa pyritään sanallisesti murskaamaan henkilöitä tai ihmisryhmiä. Tämä on pelottavaa ja vaarallista, sillä historiassa olemme nähneet, miten vihapuheesta on lyhyt askel fyysiseen väkivaltaan.
Vaikka yhtä ainoaa populismia ja vastakkainasettelua ruokkivaa sylttytehdasta on mahdotonta nimetä, on tyylilajia vahvasti viitoittanut Yhdysvaltain väistyvän presidentti Trumpin tapa tehdä politiikkaa. Hän otti Twitter-tilin viestintäkanavakseen ja onnistui alta aikayksikön ryvettämään kaiken arvokkuuden mitä supervallan päämiehen käytökseltä odotettiin. On surullista, että epävakaan ja populistisen käytöksen alle uhkaa peittyä myös ne hyvät asiat, joita presidentti Trumpin hallinnon aikana saavutettiin.
Joe Bidenin voitto symboloi minulle ja muille myös maltillisuuden voittoa populismista. On toivoa herättävää, että yhä useampi äänestäjä halusi linjanmuutosta tapaan puhutella toista ihmistä ja kokonaisia ihmisryhmiä. Toivottavasti Bidenin edustama rakentava ja maltillinen tyyli onnistuu vakauttamaan hämmentyneen, maailman vanhimman demokratian sekä tuomaan ennustettavuutta maailmanpolitiikkaan. Supervallan johtajan tulee olla tietoinen vastuustaan kansalle ja koko ihmiskunnalle.
Toivottavasti Amerikan ihme heijastuu suitsimaan myös suomalaista vihapuhetta. Uskon, että meillä on tallella taju siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei. Tässä välillä se tuntuu unohtuneen jonnekin.